Stel je wilt leven

Stel je bent jong, enthousiast, betrokken, vol energie, je hebt er zin in, en je wilt een eigen bedrijf beginnen dat ook werkelijk voorziet in behoeften van andere mensen en dan ook nog eens op een mens- en Aarde-waardige manier. Of je wilt een gezin beginnen in een leuk huis in een leuke buurt.

Stel je hebt het doorzettingsvermogen om je idee om te zetten in een business-plan inclusief investerings-, financierings-, exploitatie- en liquiditeitsbegroting. Of je hebt de baan, die je altijd al wilde hebben, en die je de mogelijkheid geeft om een bepaalde hypotheek te nemen.

Stel je krijg het krediet en je kunt je bedrijf beginnen. Je krijgt de hypotheek en je kunt het huis kopen.

Maar na verloop van tijd drukken de lasten zo zwaar dat je het gevoel krijgt dat je niet meer kunt ademen. Het huis blijkt toch niet zo leuk en de buurt valt ook tegen. Je bent niet meer bezig met het op een mens- en Aarde-waardige manier produceren van iets dat voorziet in de behoeften van anderen, nee, je bent bezig met het verdienen van geld om de rente en aflossing te betalen van het krediet, dat je kreeg, of de hypotheek.

Nog even afgezien van al die andere jonge mensen, die hun bedrijfsplan niet eens gefinancierd krijgen of niet aan de voorwaarden voor een hypotheek kunnen voldoen.

Stel er is te veel geld in de wereld

Onze samenleving verkeert in ademnood. Waarom?

Omdat er ongeveer 35 keer zoveel geld is in de wereld dan reële economische waarden die voorzien in de behoeften van mensen. En dan ook nog eens in de handen van maar weinig mensen die nog meer geld willen maken met dat geld en investeren in mens- en Aarde-waardige bedrijfjes of leuke huizen in leuke buurten niet genoeg vinden renderen.

Nog even afgezien van al die hele grote fondsen, zoals het Nederlands Pensioenfonds (APF), waarin zo verschrikkelijk veel geld zit dat rendement zoekt, dat projecten kleiner dan zeg maar een miljard euro of drie, vier niet eens interessant zijn.

Het drijft de prijzen op

En intussen stuwen die grote hoeveelheden geld zich op in grond en waardepapieren. Door de bank genomen stijgen de aandelenkoersen. Evenals de grond- (en dus ook de huizen-) prijzen. Steeds meer mensen dragen steeds meer lasten. Steeds meer rente en aflossing wordt betaald aan een steeds kleiner wordende rijke elite. Dit zijn mensen die op geen enkele manier prestaties leveren die ook maar in de verste verte ook maar enigszins voorzien in reële behoeften, laat staan op een mens- en Aarde-waardige manier.

Laat staan de grote hoeveelheden dividend die worden uitgekeerd aan de bezitters van waardepapieren.

Overtollig geld moet worden vernietigd

We leven allemaal samen in één wereldwijde economie en dus ook in één wereldwijd geldsysteem. Alsof we allemaal deel uitmaken van één groot levend sociaal organisme, waarin de banken ervoor moeten zorgen dat het geld stroomt naar de plekken waar het mensen en landschappen doet bloeien. Zoals het hart via het bloed organen van zuurstof voorziet en afvalstoffen afvoert.

Stel ons hart houdt ons bloed vast in plaats van het vrij te laten stromen. Stel er is überhaupt veel te veel bloed in ons lichaam. Dan zijn we ziek en moeten we weer beter worden.

Er is veel te veel geld in de wereld en de balans tussen geven en nemen is ver te zoeken. De banken houden het geld voor zichzelf.

Kortom: onze wereldwijde economie is ziek, het veel te veel aan geld moet worden vernietigd en de balans tussen geven en nemen hersteld.

Ik zie maar twee manieren:

 • liefdevol, vanuit het bewustzijn dat wij allemaal deel uitmaken van één wereldwijd sociaal organisme, meevoelend met elkaar en invoelend in het geheel: we laten grote hoeveelheden geld bewust verdampen door schulden kwijt te schelden en grond en kapitaal vrij te kopen uit het financiële systeem en tot commons te maken. We regelen onze pensioenen op een nieuwe manier zodat de producerenden ook werkelijk voor de niet meer producerenden kunnen zorgen. Ook onze verzekeringen doen we anders, de pech van de één wordt gedragen door allen. Überhaupt richten we onze eigendomsverhoudingen anders in, inclusief de uitwisseling en toewijzing van kapitaal, arbeid en grond. Zodat de hoeveelheid geld in omloop in balans komt met de hoeveelheid economische waarden die voorzien in reële behoeften in omloop. Zodat die ene wereldwijde economie een gezond organisme wordt waarin geven en nemen in evenwicht is op basis van wetten en regels die voor iedereen in gelijke mate gelden.
 • of we laten het erop aankomen: de spanningen worden groter en groter, met steeds meer kracht proberen we de boel nog enigszins in het gareel te houden en op een gegeven moment barst het toch los, dan knapt er iets. Grote hoeveelheden geld blijken opeens niets meer waard, grond en kapitaal worden vernietigd door natuur- en cultuurrampen. Oorlog en geweld maken dat voor heel veel mensen er opeens geen oude dag meer is, en er is zoveel pech dat het niet meer gedragen kan worden door het geheel. Een kleine groep mensen houdt vast aan wat het heeft en claimt de laatste stukken nog enigszins bewoonbare Aarde. Weliswaar is de hoeveelheid geld na afloop van deze rampen weer in evenwicht met de hoeveelheid reële economische waarde, maar ja, ten koste van wat eigenlijk? Is er wel nog iets van waarde?

Fundamentele menselijkheid in alle mensen

Laten we ons richten op nieuwe vormen van samenleven, samenwerken en samenwonen vanuit het bewustzijn dat wij allemaal deel uitmaken van één wereldwijde economie en gegrond in de soevereiniteit van elk afzonderlijk individu ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, geslacht of huidskleur.

9 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Tja zo’n boodschap – daar kan niemand echt tegen zijn. Maar dat is (m.i.) ook de makke. Want eerlijk gezegd vind ik zo’n tekst ook cynisch en defaitistisch. Ik vind er zelf geen enkel concreet en hoopgevend handvat – of zelfs vingerwijzing – in dat ik kan aangrijpen om het werkelijk anders te doen. Ik denk dat er legio mensen zijn die heus wel denken en aanvoelen dat het anders moet, de vraag is alleen: hoe doe je dat? Dat is (ook) een heel concrete vraag die vraagt om concrete antwoorden – of op zijn minst een aanzet daartoe.
  En dat mis ik in dit verhaal. En overigens: m.i. zijn houten fietsen geenszins duurzamer dan metalen fietsen (in tegendeel zelfs) dus dat is echt symboolpolitiek.

 2. He Jac, merk dat ik moeite heb met dat je: de tekst ‘i can not breathe’ en ‘alsof iemand op je zit’ gebruikt. Het voelt voor mij alsof je zo ‘over de rug’ van iemand of iets die nu alle aandacht heeft, mensen naar jouw verhaal trekt (wat op zich een goede boodschap is). Voor mij is dat een voorbeeld van hoe diepgeworteld het racisme vraagstuk verankerd zit in ons westerse mensen…

  • Lieve Marlies in het bijzonder, alle lieve mensen in het algemeen, ik heb heel veel reacties gekregen op dit blog en bezin me op een artikel waarin ik de vinger leg op de pijnlijke plekken van ons geldsysteem/kapitalisme inclusief het schetsen van alternatieven, concreter dan bijvoorbeeld die van Thomas Piketty. Dank voor alle reacties en graag even geduld. Lieve groet, Jac

 3. Hallo Jac, je tekst spreekt me aan omdat het duidelijk uit het diepst van je hart komt. En ik het ook zo zie…wat betreft De twee uitwegen die je benoemt, ik kan de eerste nog volgen maar de tweede snap ik niet, een oorlog brengt/ bracht toch altijd veel geld in de staatskas en hoezo vernietigd een natuurramp geld? Nu met covid worden er weer loze triljoenen euro’s bijgemaakt uit lucht?! Hartegroet Annemarie

  • Hallo Annemarie, ik zie banken als de harten van de samenleving, zij moeten voor een goede doorstroming van het geld door de samenleving zorgen, voeding brengen naar de organen die het nodig hebben, afvalstoffen afvoeren. Banken zorgen ervoor dat goede initiatieven gefinancierd worden, zodat die op kunnen bloeien ten behoeve van de samenleving als geheel, niet meer functionele ziekmakende ondernemingen (en daar zijn er tegenwoordig heel veel van) zouden ontmanteld moeten worden. Stel je voor dat er veel te veel bloed door een lichaam stroomt en dat afzonderlijke organen het voor zichzelf sparen? Of dat het hart niet voor een goede doorstroming zorgt, maar het bloed voor zichzelf wil houden? Ziekmakend. Oplossing: er moet bloed afgevoerd worden, vernietigd. Dat kan op twee manieren, bewust, mensvriendelijk, vanuit liefde, kennis en kunde, helend of het gebeurt spontaan in de vorm van organen die barsten, aders die knappen en het teveel aan bloed dat een uitweg zoekt. Zo is het ook met de samenleving, er is veel te veel geld in de wereld en in plaats van dat het op een goede manier doorstroomt zijn er allerlei mensen en instanties die het voor zichzelf willen houden, dus of we maken van banken weer gezonde instellingen en nemen bewust heel veel geld uit de roulatie, of er ontstaan crises… ook in de vorm van natuurrampen… zag laatst een filmpje van een stuk land inclusief de huizen die erop stonden dat zomaar de zee in schoof, reken maar dat dat kapitaalvernietiging is… plunderen is kapitaalvernietiging, oorlog is kapitaalvernietiging… op een gegeven moment wordt de spanning zo groot, dan barst er van alles, kun je op wachten… als oplossing een hoop geld erbij drukken heeft geen zin, maar creëert alweer de volgende crisis… tot zover even, groet, Jac

 4. Hey Jac,

  As I consider the breath taken from George Floyd and your analogy with the money system — it reminds me of the systemic racism is the US in which money was withheld from black communities. A system called “red lining” in which specific neighborhoods on maps had a red line drawn around them denoting that these areas would not receive investment.

  Is it a question of money destruction or money redistribution?
  Taxation is a kind of money destruction. Here in the US the tax rate on the rich has gone down from 80% on millionaires to less than 27%. That means that the state has no revenue to redistribute to education, health care or housing.

  I would be interested to know what you think about money destruction vs money redistribution through progressive taxation?

  • That is a good question, I am talking about a whole new money system with far less money because we do not buy and sell land, labor and capital anymore. At the same time in this whole new money system I have in mind all the profits go to education, science, art, (health)care etcetera so that we together create a common wealth. This money system lets society breath and blossom.