De Broedplaats

de podcast van Economy Transformers

Hiermee schrijf je je in voor onze e-maillijst. We zullen je nooit spammen en je kunt je altijd uitschrijven.

Damaris en Jac broeden op “gelijk” als organiserend principe van het rechtsleven

De komende maanden voeren Damaris en Jac wat vaker wat kortere onderzoekende gesprekken. Om helderheid te scheppen en perspectief te bieden. Want heldere begrippen en ideeën geven kracht en energie voor het dagelijkse doen en laten. En bieden dus ook perspectief. Deze keer gaan ze nog een keer in op het begrip “gelijk”. Waarom roept dat woord zoveel weerstand op? Waarom spreken mensen liever over “gelijkwaardigheid”? Maar ja, vrouwen en mannen zijn niet gelijk, hebben wel gelijke rechten, je zegt niet: “hebben gelijkwaardige rechten”. Dus… hoe zit het?

 

2 reacties

 1. Dag Damaris en Jac,

  Heb de podcast geluisterd. Het priikkelt mij om te reageren met een paar beelden/associaties die bij mij naar boven komen.
  Relaties, relationeel werken:
  Ik plaats het gelijk, gelijkwaardigheid, gelijk krijgen altijd in een relationeel kader. In de podcast hoor ik jullie aannames, over(wegingen) als puzzelstukjes hoe deze woorden te begrijpen. Ik probeer ze te begrijpen vanuit relatie. de eerste vraag waarmee ikzelf wordt geconfronteerd (Jac: angst en controle) is hoe begrijp ik mezelf in de relatie met de ander (partner, kinderen, opdrachtgever, teams, organisaties). Gelijk of zo je wil gelijkwaardigheid kom ik tegen als ik op mijn grens stuit: ik ben uit contact, ik vermijd het contact, de ander gaat uit contact… de kern is bij mij: mijn gevecht tussen almacht, onmacht en machtstrijd. Mogelijk kan het jullie zoektocht verrijken door het vraagstuk terug te brengen naar de relationele context?

  hartelijke groet, Ben Venneman

  1. Precies. Gelijk is altijd relationeel. En als je het gelijk niet respecteert, dan treed je uit verbinding, dan is er geen samen meer. Maar ook geen vrij, want je overweldigd de ander of je maakt je zelf onderdanig. Wat ons betreft is gelijk uitgangspunt en einddoel, ook om vrij en samen mogelijk te maken. Dank voor je perspectief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Als je je hier inschrijft, ontvang je (on)regelmatig onze nieuwsbrief met de nieuwste podcasts of blogs, de agenda en uitnodigingen voor live- en online ontmoetingen.