als we echt anders Willen samenwerken dan hebben we ook andere structuren nodig!

Steeds vaker knellen ‘oude’ structuren waarbij geld verdienen, macht en invloed vergaren, leidend zijn. Ondanks een nobel doel. Met als gevolg bestuurders van bedrijven, stichtingen, verenigingen of coöperaties die meer zeggenschap hebben dan de deelnemers aan het proces.

Of je het nu wilt of niet, de oorspronkelijke passie en energie van individuen gaat regelmatig ten onder in ruzie, geharrewar over geld of zeggenschap. Zonde! Want al die energie willen we graag steken in het realiseren van een duurzame, inclusieve samenleving, met mensen die werk willen maken van hun passie en hun dromen willen realiseren.

Het kan anders.

Gelijkwaardig, gericht op de individuele passie en energie van mensen, maar wel in gezamenlijkheid. Het DeelGenootschap biedt een alternatief voor alle oude, geïnstitutionaliseerde organisatievormen. Het geeft deelnemers de kans om werkelijk vrij, creatief en ondernemend te zijn. Om helemaal jouw eigen ideeën te verwerkelijken en tegelijkertijd ook echt samen aan iets groters te bouwen. Om werkelijk te organiseren vanuit liefde en vertrouwen, in plaats vanuit angst en controle.

Zoek jij ook naar een nieuwe manier om samen met anderen te werken aan jouw doel, jouw droom? Dan is de cursus DeelGenootschap wellicht iets voor jou. Op dinsdag 6 oktober start voor de zesde keer deze vierdaagse cursus, plus een halve dag open introductie. Je bent van harte welkom.

Ik kwam om alles te horen over het DeelGenootschap. Ik leerde van alles over mijzelf, mijn drijfveren, mijn waarde. Confronterend en louterend tegelijk.

Sandra van Kampen, actief in de voedseltransitie, auteur van VOER
WAT LEER JE?

Tijdens de cursus verdiepen we ons verder in de principes van het DeelGenootschap en de toepassing ervan. In 4,5 dag onderzoeken we met elkaar onder meer de volgende onderwerpen:

 • De waarde van het Deelgenootschap binnen de huidige economie
 • Jouw eigen passie, rol en verantwoordelijkheid als individu
 • De zes sleutels tot transformatie
 • Samenwerken, feedback, besluitvorming e.d.
 • Waardecreatie en (onderlinge) vereffening, balans geven/nemen
 • Eigendom en het tot common maken van arbeid, grond en kapitaal
 • Zicht op belemmeringen die jouw praktijk in de weg kunnen staan en zicht op je eigen ontwikkelpotentieel.

Je leert de ontwerp-principes van het DeelGenootschap in de praktijk toepassen, doordat je met je mede-cursisten een Deelgenootschap start voor de duur van de cursus. We reiken je handvatten aan hoe je in je eigen werk of leven een DeelGenootschap op kunt zetten en wat dat van jou en anderen vraagt. Tijdens de cursusdagen is er alle ruimte voor vragen, jouw ontwikkelingsproces, feedback van anderen en de cursusleiding. We doen veel praktijkoefeningen, zodat je de ideeën ook direct leert toepassen.

De cursus als geheel wordt verzorgd en gedragen door Damaris Matthijsen, mede ontwerper van het DeelGenootschap en schrijfster van het handboek.

Dit wens ik iedereen die op zoek is naar nieuw organiseren toe!

Derk Heuting, actief in de energietransitie
NIEUWSGIERIG?

Heb je het handboek DeelGenootschap gelezen en heeft dit je interesse gewekt? Ben je zelf al een DeelGenootschap gestart of zit je nog vol vragen en verlang je naar een volgende stap hierin? Of sta je nog helemaal aan het begin in het nadenken over andere vormen van organiseren? Dan is deze cursus wellicht iets voor jou.

Het DeelGenootschap is relevant voor iedereen die zich wil organiseren vanuit vertrouwen. Van bestaande organisaties en bedrijven tot beginnende initiatieven, start-ups. Van buurtinitiatieven tot zakelijke netwerken. De grenzen zijn nog niet bepaald, als jij het voor je ziet dan kan het.

DATA EN PRAKTISCHE ZAKEN

Data: 6 oktober 2020 van 14.00-17.00 uur, open startbijeenkomst. Verder zijn de data: 27 okt, 10, 24 november, 8 december 2020.

Tijden: van 10.00 tot 17.00 uur

Locatie: Emile Durkheimweg 171, 1349 CE Almere

De eerste middag vormt de start van de cursus, maar staat ook open voor geïnteresseerden die nog niet zeker weten of een cursus op dit moment past. Je kunt dan kennis maken met de trainer en met de andere deelnemers. Na deze ochtend kun je alsnog besluiten om wel/niet mee te doen.

Groepsgrootte: tussen de 5 en 12 deelnemers.

Ter voorbereiding is het fijn als je het handboek gelezen hebt zodat je vragen kunt stellen en de nieuwe begrippen je niet meer helemaal vreemd zijn, hier gratis te downloaden.

Na het vierde blok ontvang en teken je een contract waardoor deze cursus vrijgesteld is van btw. Tevens maak je daarop kenbaar wat jouw (financiële) bijdrage is aan de cursus. Dit is onderdeel van de cursus waarin we het thema ‘waarde’ onderzoeken.

INVESTERING

Jouw totale investering voor de cursus bedraagt: minimaal € 450,–, maximaal € 1.250,– (prijs vrijgesteld van BTW).

We besteden als onderdeel van de cursus aandacht aan het vraagstuk van de waarde-vereffening. Uitgangspunt is dat je tot een prijs komt die voor jou en mij goed is afgestemd op het geheel. Je ontvangt een factuur en het contract na de derde bijeenkomst.

Hiervoor krijg je:

 • 4 dagen van 10.00-17.00 uur + een middag startbijeenkomst
 • eigenaarschap van het DeelGenootschap onder Creative Commons Relations
 • indien gewenst een individueel eindgesprek over jouw vervolgstappen
 • het handboek online + blijvende updates ervan
 • opname in de Community van DeelGenootschappen waarvoor we diverse (netwerk) bijeenkomsten organiseren.
TRAINER

Damaris Matthijsen, founder en ervaringsdeskundige als deelgenoot bij Economy Transformers, mede- ontwikkelaar van het concept DeelGenootschap en schrijfster van het handboek. Docent aan de Economy Transformers School, spreker, trainer en transitiebegeleider grond, arbeid en kapitaal als common voor bedrijven en organisaties die zich anders willen organiseren, deelgenoot van Community Land Trust NL en Grond van Bestaan.

Nadere informatie en aanmelden

Mocht je vragen hebben over de cursus en hoe deze op jouw wensen aansluit neem dan vooral contact op met Damaris door een mail te sturen naar damaris@economytransformers.nl.

Direct aanmelden voor de cursus, stuur dan een mail naar damaris@economytransformers.nl.

Ik zie uit naar jouw deelname!

Hartelijke groet,
Damaris

Cursus Deelgenootschap, organiseren vanuit vertrouwen
Prijs: min € 500,- en max € 1.500,- (btw vrijgesteld)
Duur: 32 uur + thuis opdrachten
Start: najaar 2021
Aantal: tussen de 5 en 12 deelnemers

Bijzondere opleiding over nieuwe manieren om organisaties voor de nieuwe wereld op te zetten

Frank Cornet, actief in de energie transitie