cursus Deelgenootschap

Een nieuwe economie vraagt om andere manieren van samenwerken

Steeds vaker knellen ‘oude’ structuren waarbij geld verdienen, macht en invloed vergaren, leidend zijn. Ondanks een nobel doel. Met als gevolg bestuurders van bedrijven, stichtingen, verenigingen of coöperaties die meer zeggenschap hebben dan de deelnemers aan het proces.

Of je het nu wilt of niet, de oorspronkelijke passie en energie van individuen gaat regelmatig ten onder in ruzie, geharrewar over geld of zeggenschap. Zonde! Want al die energie willen we graag steken in het realiseren van een duurzame, inclusieve samenleving, met mensen die werk willen maken van hun passie en hun dromen willen realiseren.

Het kan anders.

Gelijkwaardig, gericht op de individuele passie en energie van mensen, maar wel in gezamenlijkheid. Het DeelGenootschap biedt een alternatief voor alle oude, geïnstitutionaliseerde organisatievormen. Het geeft deelnemers de kans om werkelijk vrij, creatief en ondernemend te zijn. Om helemaal jouw eigen ideeën te verwerkelijken en tegelijkertijd ook echt samen aan iets groters te bouwen. Om werkelijk te organiseren vanuit liefde en vertrouwen, in plaats vanuit angst en controle.

Zoek jij ook naar een nieuwe manier om samen met anderen te werken aan jouw doel, jouw droom? Dan is de cursus DeelGenootschap wellicht iets voor jou. Op dinsdag 7 april start voor de vijfde keer deze vierdaagse cursus, plus een halve dag open introductie. Je bent van harte welkom.

WAT LEER JE?

Tijdens de cursus verdiepen we ons verder in de principes van het DeelGenootschap en de toepassing ervan. In 4,5 dag onderzoeken we met elkaar onder meer de volgende onderwerpen:

 • De waarde van het Deelgenootschap binnen de huidige economie
 • Jouw eigen passie, rol en verantwoordelijkheid als individu
 • De zes sleutels tot transformatie
 • Samenwerken, feedback, besluitvorming e.d.
 • Waardecreatie en (onderlinge) vereffening, balans geven/nemen
 • Eigendom en het tot common maken van arbeid, grond en kapitaal
 • Zicht op belemmeringen die jouw praktijk in de weg kunnen staan en zicht op je eigen ontwikkelpotentieel.

Je leert de ontwerp-principes van het DeelGenootschap in de praktijk toepassen, doordat je met je mede-cursisten een Deelgenootschap start voor de duur van de cursus. We reiken je handvatten aan hoe je in je eigen werk of leven een DeelGenootschap op kunt zetten en wat dat van jou en anderen vraagt. Tijdens de cursusdagen is er alle ruimte voor vragen, jouw ontwikkelingsproces, feedback van anderen en de cursusleiding. We doen veel praktijkoefeningen, zodat je de ideeën ook direct leert toepassen.

De cursus als geheel wordt verzorgd en gedragen door Damaris Matthijsen, mede vormgever van het DeelGenootschap. Zij gaat vooral in op de verschillende vorm/ontwerpprincipes van het DeelGenootschap. Wat zijn de uitgangspunten van waaruit deze vorm is ontstaan?

NIEUWSGIERIG?

Heb je het handboek DeelGenootschap gelezen en heeft dit je interesse gewekt? Ben je zelf al een DeelGenootschap gestart of zit je nog vol vragen en verlang je naar een volgende stap hierin? Of sta je nog helemaal aan het begin in het nadenken over andere vormen van organiseren? Dan is deze cursus wellicht iets voor jou.

Het DeelGenootschap is relevant voor iedereen die zich wil organiseren vanuit vertrouwen. Van bestaande organisaties en bedrijven tot beginnende initiatieven, start-ups. Van buurtinitiatieven tot zakelijke netwerken. De grenzen zijn nog niet bepaald, als jij het voor je ziet dan kan het.

DATA EN PRAKTISCHE ZAKEN

Data: dinsdagmiddag 7 april 2020 (introductiemiddag) en verder de dinsdagen 21 april, 12 mei, 26 mei en 9 juni. In totaal 4,5 dag.

Tijden: 7 april van 13.30 tot 16.00 uur.
Overige dagen van 10.00 tot 16.00 uur. Telkens met een half uur inlooptijd vooraf.

Locatie: De cursus vind plaats in het Pompgebouw (naast de watertoren) in Culemborg, adres: Rijksstraatweg 45, 4103 NH Culemborg

De eerste middag vormt de start van de cursus, maar staat ook open voor geïnteresseerden. Je kunt dan kennis maken met de trainer en met de andere deelnemers. Na deze middag kun je alsnog besluiten om wel/niet mee te doen. Deelname aan deze middag alleen kost 50,- euro inclusief BTW.

Groepsgrootte: maximaal 12 deelnemers.

Koffie en thee zijn inbegrepen in de prijs. De lunch verzorgen we met elkaar: ieder neemt iets mee.

Ter voorbereiding is het fijn als je het handboek gelezen hebt zodat je vragen kunt stellen en de nieuwe terminologie je niet meer helemaal vreemd is, hier gratis te downloaden.

Op de derde dag teken je een contract waardoor deze cursus vrijgesteld is van btw. Tevens maak je daarop kenbaar wat jouw (financiële) bijdrage is aan de cursus. Dit is onderdeel van de cursus waarin we het thema ‘waarde’ onderzoeken.

INVESTERING

De totale investering voor de cursus bedraagt: minimaal € 450,–, maximaal € 1.250,– (prijs vrijgesteld van BTW). Omgerekend naar dagen is dit voor jou minimaal € 100,– en maximaal € 280,- per dag.

We besteden als onderdeel van de cursus aandacht aan het vraagstuk van waardering. Uitgangspunt is dat je tot een prijs komt die voor jou afgestemd op het geheel goed is. Je ontvangt een factuur na de derde bijeenkomst.

Hiervoor krijg je:

 • 4,5 cursus dagen
 • het handboek in gedrukte vorm
 • koffie & thee gedurende de dag
 • eigenaarschap van het DeelGenootschap onder Creative Commons Relations
 • indien gewenst een individueel eindgesprek op locatie Veerhuis of Almere over jouw vervolgstappen
 • opname in de Community van DeelGenootschappen waarvoor we diverse bijeenkomsten organiseren.

Geld mag geen belemmering zijn voor deelname!

TRAINER

Damaris Matthijsen, mede-ontwikkelaar van het concept DeelGenootschap en mede-schrijver van het handboek; ervaringsdeskundige bij Economy Transformers, docent aan de Economy Transformers Academy en hoofddocent van deze cursus, transitiebegeleider grond, arbeid en kapitaal als common, onderdeel van de initiatiefgroep Community Land Trust NL.

Nadere informatie en aanmelden

Mocht je vragen hebben over de cursus en hoe deze op jouw wensen aansluit neem dan vooral contact op met Damaris door een mail te sturen naar damaris@economytransformers.nl.

Direct aanmelden voor de cursus, stuur dan een mail naar damaris@economytransformers.nl.

We zien uit naar jouw deelname!

Hartelijke groet,
Damaris

Cursus Deelgenootschap, organiseren vanuit vertrouwen
Prijs: min € 450,- en max € 1.250,- (btw vrijgesteld)
Duur: 4,5 dagen
Start: 7 april 2020
Aantal: maximaal 12 deelnemers
de prijs mag geen belemmering zijn voor deelname