(Hoe) kan ik van een bestaande stichting naar een deelgenootschap?

  • (Hoe) kan ik van een bestaande stichting naar een deelgenootschap?

    Posted by Eline van de Veen on 30/08/2023 at 23:06

    Vanavond deelde ik mijn vraag over de samenwerking die ik heb met zelfstandige professionals in het netwerk van St. Weerwoud. (Hoe) zou dat kunnen in een deelgenootschap? Zie pdf voor uitgangssituatie met rechtsboven mijn initiatief.

    – Is een partner met een stichting met allerlei hardware gelijk aan een deelnemer met minder hardware?

    – gaat de last van die hardware drukken op de andere deelgenoten, of hoe voorkom je dat?

    – Of andersom: kan ik mijn initiatief deelgenootschap koppelen/laten faciliteren aan een bestaande stichting met overeenkomstige missie/visie?

    Unanieme reactie was dat mijn initiatief voorop staat en de verbinding met de stichting niet leidend mag zijn. Zie foto 2 op een ander raam geplakt en de vlag met de naam ging een kruis door.

    In het gezamenlijk veld was het heel overtuigend en hadden ik weinig tijd nodig om de rest van de vragen te laten vallen. Nu denk ik toch nog een beetje: Zou het niet toch….?
    Wordt vervolgd: Ik begin bij mezelf en misschien hebben wij/ik helemaal geen deelgenootschap nodig om samen te werken met andere professionals.

    Pieter Hessel replied 3 weken, 5 dagen geleden 3 Members · 2 Replies
  • 2 Replies
  • Jac Hielema

    Brongenoot
    31/08/2023 at 08:07

    Zoals ik het me voorstel wil je een deelgenootschap op basis van de gemeenschappelijke intentie om in goed onderling overleg (producten), diensten en expertise uit te wisselen. Concrete samenwerking ontstaat op projectbasis, dus elke keer als er een concreet project is, spreek je in specifieke constellaties inzet van werk en de vereffening ervan af voor een bepaalde periode. En verder vorm je een cirkel van professionals die dus in goed onderling overleg diensten uitwisselen. Het maakt niet uit hoeveel capaciteiten de afzonderlijke mensen hebben, de ƩƩn heeft een stichting met alles erop en eraan en heel veel opdrachten, de ander heeft alleen een laptop en hele specifieke kennis op een heel specifiek gebied. Intussen staat iedereen als gelijke in de cirkel.

    Ik zie het voor me. Dit is associatieve economie, in goed onderling overleg afstemmen van capaciteiten op behoeften. Een deelgenoot heeft behoeft aan bepaalde diensten en kennis, brengt die in… andere deelgenoten zetten die diensten en kennis in en maken daar per project afspraken over.

    Als je wilt, wil ik daar nog een keer over bellen.

    • Deze reactie is bewerk t3 weken, 5 dagen geleden door  Jac Hielema.
  • Pieter Hessel

    initiatiefnemer(s)
    31/08/2023 at 11:54

    Wat bij mij blijft hangen is dat de rechtsvormen van de oude economie ons uit het rechtsboven kwadrant neigen te trekken. We denken een rechtsvorm nodig te hebben om financiering of subsidie op te halen. Aan bestaande stichtingen kleeft vaak meer, er is al een bestuur en netwerk die gewend zijn aan de top-down structuur van de stichting. Als er eerst een DeelGenootschap is dan kun je de stichting vormen naar het brondocument. Grote vraag is of dat andersom ook werkt?