Leergang Eigentijds Ondernemen

Zien, ervaren en begrijpen wat je nodig hebt om je bedrijf 'van zichzelf' te laten zijn. En alle oefeningen, ruimte en begeleiding om dit in de praktijk te brengen.

Met jouw onderneming bewegen naar een harmonieus geheel?

Wil je vernieuwende vormen van eigendom, zoals steward-ownership, voor je eigen onderneming onderzoeken? Wil je jouw ondernemerschap verder in beweging brengen? Want hoe ontwikkel je je ondernemerschap op een manier dat ze écht met haar intenties bezig kan zijn? 

In deze leergang komt jouw ondernemende realiteit in een helder daglicht te staan en kun je inzichten en ervaringen opdoen, die jou helpen jouw intenties verder in beweging te brengen… met aan het einde een beeld van welke eigendomsvorm daarbij past en welke uitgangspunten je daaraan ten grondslag wil leggen.

Voor wie is het?

 • Voor MKB ondernemingen (minimaal 5 medewerkers, maximaal 500)
 • Voor ondernemers die met een vraagstuk rondlopen rondom groei en/of impact en/of purpose en/of gemeenschapsvorming, en die daarbij meer over passende eigendomsvormen willen ontdekken en hoe deze verband houden met alle betrokken stakeholders
 • Voor ondernemers die bereid zijn om op zichzelf te reflecteren 

En uiteraard voor ondernemers die al een leergang of training bij Economy Transformers hebben gevolgd, en graag voor de eigen (bestaande) onderneming het ‘eigentijds ondernemen’ (verder) wil ontwikkelen.

Heb je nog niet eerder een leergang of training gevolgd bij Economy Transformers? Dan plan ik graag nog 2 extra dagen met je in, voorafgaand aan de start van deze leergang.

Wat bied ik?

Na 18 jaren in het reguliere MKB bedrijfsleven te hebben gewerkt op directie-functies, heb ik de afgelopen 5 jaren full-time praktisch onderzoek, ervaring en inzichten opgedaan vanuit de vraag “Hoe dan wel?” Een significant en relevant deel van deze expertise en kennis vat ik in deze leergang samen in aanbod waar jij meteen mee aan het werk kan. Niet alleen begrijp ik ondernemerschap in het rechtsboven kwadrant, maar ik weet nu ook hóe je de brug kan slaan van linksonder naar rechtsboven en omvormend kan ondernemen.

Ik bied een gevarieerd (ervaringsgericht) programma (op basis van het zo-binnen/zo-buiten-principe) waarin je door middel van experimenten en oefeningen de intenties van jouw ondernemerschap kunt ervaren en het sociale geheel van jouw onderneming kunt leren waarnemen.

Je kan leren waarom een bedrijf van jou, van zichzelf en van iedereen is, en hoe je dat in de praktijk kan toepassen.

Hoe werkt het?

Met een groep gelijkgezinde ondernemers creëren we een veilige, vrije ruimte waarbinnen je het wezenlijke van je eigen onderneming en je eigen ondernemerschap kunt gaan onderzoeken.

We wisselen het verdiepend onderzoeken van de zes sleutels af met sociale waarneming/beweeg-oefeningen. Elke ontmoeting is er ruimte om eigen vraagstukken uit te diepen.

Je kunt het geleerde direct in de praktijk brengen. In die zin heb je geen huiswerk. Toch is het fijn om het één en ander in een journal bij te gaan houden. Buiten de 10 bijeenkomsten (7x live als groep, 2x individueel op jouw locatie en 1x digitaal als groep) die over een periode van 6 maanden gepland zijn, reken met 4 uren thuiswerk per maand.

De laatste 2 dagen van de leergang gaan we oogsten. We hebben dan alle uitgangspunten en/of cruciale aspecten ontdekt om je toekomstige eigendomsvorm uit te werken en/of je volgende ontwikkelingsstap te nemen.

Wat vonden eerdere deelnemers ervan?

“As a Delft-based startup, we are hard-wired to make our activities productive and efficient. With Jennifer’s guidance, we learned to take time for attunement and contemplation. By performing inner work, we could understand and convey Biosphere’s mission more profoundly, thereby seeing real value, rather than productive value, and becoming effective, rather than efficient. 

Biosphere Solar has always asked itself, how can we build a successful company, while retaining personal freedom, respecting our environment and fostering a healthy community? Jennifer showed us that these things are not only possible altogether, but that they reinforce each other, by balancing out the six keys of the new economy. Thank you for your guidance so far, and for all the guidance still to come.”

Périne, Siemen en Tim van Biosphere zaten in een begeleidingstraject.

Wat leer je?

Aan het einde van de Leergang Eigentijds Ondernemen:

 • heb je (nog) helder(der) wat de intenties (rondom de purpose, ofwel de ‘Ik-Ben’) van jouw onderneming eigenlijk zijn 
 • begrijp je hoe je samenwerkingen kan aangaan, die dienstbaar zijn aan de intenties van jouw onderneming
 • begrijp je hoe je jouw ondernemerschap- en leiderschap, maar ook jouw intenties, verder in beweging kan brengen
 • heb je een beeld óf je je eigendom wil omvormen (‘steward-ownership’), waarom je dat wil en/of hoe deze congruent te maken aan je intenties
 • heb je een beeld óf en hoe je de geldstromen in je onderneming wil (om)vormen of vernieuwen, zodat ze congruent zijn aan je intenties
 • heb je een beeld over hoe je wil groeien en met welk verhaal (welke marketing), zodat dat congruent is aan je intenties
 • heb je gevoel en inzicht in het sociale geheel waarbinnen je werkzaam bent
 • kun je meer vrijheid en vitaliteit ervaren in je ondernemerschap
 • ken je de zes sleutels van het Deelgenootschap en heb je ervaren hoe je deze als handvatten voor elk toekomstig vraagstuk kunt gaan gebruiken
 • heb je geoefend hoe je de intenties van jouw onderneming beleefbaar kan maken
 • heb je (nieuwe of meer) woorden voor jouw intenties, die je dan in je eigen brondocument kan zetten en waardoor je je verhaal beter kan vertellen

De locatie wordt besloten, afhankelijk van het aantal aanmeldingen en hun woonplaats… 

Economy Transformers

Hoe zien de dagen er praktisch uit?

verzorgd door Jennifer Benson *

 • 09.30 uur ontvangst met koffie/thee en lekkers
 • 10.00 uur – 13.00 uur ochtendprogramma
 • 13.00 uur lunch
 • 14.00 uur – 17.00 uur middagprogramma

Data van de bijeenkomsten 2024

De Leergang Eigentijds Ondernemen vindt steeds op een maandag plaats:

 • met 7 live-bijeenkomsten, op 15 januari, 5 februari, 26 februari, 25 maart, 22 april, 3 juni, 1 juli. De dagen zijn van 10.00 – 17.00 en inclusief lunch.
 • met 1 Zoom-bijeenkomst op 6 mei van 15:00 – 17:00

Los daarvan:

 • 2 in-company sessies… We spreken een verdiepende intake af in jouw bedrijf voorafgaand aan de leergang om jouw onderzoeksvraag op te helderen, en aan het einde van de leergang om de toepasbaarheid van de leergang te verdiepen en toekomstbeelden – en vervolgacties te scheppen.
 

Investering

Dit wordt een pioniersklas! Ik vraag een voorschot van € 500 exclusief btw, maar verder mag je -gedurende de leergang – zelf de waarde voor het geheel bepalen.
 
Hieronder lees je hoe ik hoop dat de prijs zich toekomstig ontwikkelt.
 
De investering ligt tussen de € 1.600,- en € 2.400,- exclusief btw. Afhankelijk van draagkracht en aantal deelnemers kan de prijs gezamenlijk worden afgestemd. De prijs mag nooit een reden zijn om niet deel te nemen. Kom s.v.p. altijd in gesprek.

de trainer

Jennifer Benson

Ik maak de intenties van ondernemen en samenwerken beleefbaar en begeleid ze naar praktische werkvormen.