Deze dag is een verdieping op de sleutel Organisatie, onderwerp besluitvorming. De dag is voor iedereen toegankelijk.
Economy Transformers werkt met ‘initiatief en raadpleging’ (geïnspireerd door de Adviesprocedure uit het boek van Frederique Laloux, reinventing organisations) en deze manier opent een heerlijke weg van ongecompliceerd samenwerken. Wie wil dat niet? In de praktijk lopen veel samenwerkingsverbanden stuk op hoe besluiten genomen worden. Top-down besluitvorming is uit de tijd. We willen niet meer door een baas verteld worden wat we moeten doen en hoe we het moeten doen. Maar wat is het alternatief, kunnen we dan samen besluiten nemen als gelijken onder elkaar? Gaan we dan allemaal overal over en zo nee, waar dan niet en waar dan wel over? Of hebben we allemaal de optie om bezwaar (besluiten met consent) te maken en een initiatief op die manier tegen te houden als we het gevoel hebben dat het de continuïteit van de organisatie in gevaar brengt? Er is veel trauma op besluitvorming. Initiatiefnemers die door hun bestuur uit hun initiatief gezet zijn bijvoorbeeld dragen dit jaren met zich mee. Of mensen met veel initiatiefkracht die gefrustreerd raken en steeds minder doen of zelfs weggaan, omdat zij er maar niet doorheen komen dan wel in een veel te traag besluitvormingsproces terechtkomen waar de lol hen helemaal vergaat. Wie kent deze verhalen niet of heeft ze zelf meegemaakt? Gelukkig wordt er veel geëxperimenteerd met nieuwe vormen van besluitvorming en zo ook wij. Graag draag ik mijn ervaringen over en ga ik samen met jou op onderzoek uit wat de uitgangspunten zouden mogen zijn voor een goede manier van besluiten nemen en welke vorm(en) daar dan het beste bij passen.
Mijn ervaring heeft me geleerd dat zelfs als alles is vastgelopen in een samenwerking, het vernieuwen van de vorm van besluitvorming met ‘initiatief en raadpleging’ de boel weer helemaal in beweging kan brengen. Deze vorm provoceert namelijk de goede ontwikkeling binnen mensen zelf; het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag én het gevoel van verbinding en samen zijn. Hoe? Daar ga je meer gevoel bij krijgen op deze dag.
- Wat
Zoals altijd bij Economy Transformers mag heel helder worden wat het verschil is tussen een uitgangspunt en een vorm. En dat ook ‘initiatief en raadpleging’ een vorm is die werkt zolang hij werkt. Daarna onderzoeken we alle manieren van besluitvorming die we kennen door deze te mappen in de vier kwadranten die ik ook zal toelichten. Zo wordt helder naar welke uitgangspunten in de samenwerking jij verlangt. Vervolgens zoomen we in op jouw eigen ervaring met betrekking tot besluitvorming. Waar heb je zelf een initiatief genomen en hoe verliep de besluitvorming; waar ging het goed en waarom, waar ging het ook niet zo goed en waarom was dat? Als je zelf nooit een initiatief genomen hebt, mag je ook kijken naar een initiatief door een ander waar je onderdeel van uitmaakte. Zo maak je verbinding met jouw uitgangspunten voor wat jij een fijne manier van besluitvorming vindt. Daarna zal ik meer vertellen over wat ‘initiatief en raadpleging’ precies inhoud, hoe het werkt en welk uitgangspunt daaraan ten grondslag ligt. In subgroepen krijg je de ruimte om voor jouw eigen situatie door te denken wat je hier mee kunt en wilt. Er is ruimte om een case van iemand te bespreken en wellicht is er ook ruimte om nog met elkaar te oefenen. Ook draag ik graag een manier uit de mediation over die helpt om er achter te komen welk perspectief mensen inbrengen bij het geven van raad. - Voor wie
Voor iedereen in een samenwerkingsverband die ervaringen heeft met besluitvorming die niet fijn is en op zoek is naar een alternatief. En voor iedereen die simpelweg nieuwsgierig is om nog een nieuwe vorm te leren kennen naast dat wat je al kent zoals besluiten met bijvoorbeeld Consent of Gedragen besluitvorming. Voor iedereen die al opleidingen of trainingen volgt of heeft gevolgd bij Economy Transformers geeft deze dag een verdieping aan op dit onderwerp die in de trainingen niet mogelijk is. En als je nog nooit iets van Economy Transformers hebt meegemaakt ben je welkom om middels deze dag kennis met ons te maken en op de sleutel Organisatie de besluitvorming te verdiepen. - Wanneer
Woensdag 23 oktober 2024 van 10.00 uur tot 17.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur) - Voorbereiding:
Heb je nog nooit iets bij ons meegemaakt, dan is het fijn als je het je lukt het boek Vrij, Gelijk & Samenleven, wegwijzer naar een mens- en Aardewaardige samenleving vooraf te lezen (te bestellen via onze site of bij elke (online)boekhandel). Ook raad ik je aan enkele podcasts te luisteren ter voorbereiding doch in ieder geval de podcast over besluitvorming. Dan zijn de verschillende begrippen als het midden en de cirkel, een Brondocument, een gemeenschappelijke intentie niet meer nieuw voor je. Daarnaast vraag ik je bereidheid om met elkaar een veilige ruimte te scheppen waarin ieder zijn/haar eigen leerproces kan gaan. Alles wat op deze dag gedeeld wordt met elkaar blijft binnen de groep. Link naar de podcast hier. Ook heb ik er al eerder een blog over geschreven mocht je het fijner vinden om erover te lezen.
Mocht je om wat voor reden nog vragen hebben of deze dag voor jou geschikt is, je weet me te vinden. - Prijs:
We hanteren twee prijsstructuren; voor externen en voor Brongenoten (mensen die al eerder een leergang of training bij Economy Transformers hebben gevolgd) en daarbinnen drie tarieven door jezelf in te schatten. Prijzen zijn exclusief BTW en inclusief koffie/thee en lekkers. Graag zelf lunch meenemen.
Voor externen:
VRIJ: 95,- euro (dit is wat je nu te geven hebt)
GELIJK: 175,- euro (de prijs die alle kosten en arbeid dekt)
SAMEN: 250,- euro (de prijs die de doorontwikkeling van Economy Transformers mogelijk maakt zoals het kaartendeck vanuit de zes sleutels bijvoorbeeld).
Voor Brongenoten:
VRIJ: 45,- euro (dit is wat je nu te geven hebt)
GELIJK: 95,- (de prijs die alle kosten en arbeid dekt)
SAMEN: 145,- (de prijs die de doorontwikkeling van Economy Transformers mogelijk maakt zoals het kaartendeck vanuit de zes sleutels bijvoorbeeld).
Mocht de prijs een belemmering voor deelname vormen, neem dan contact op met mij. Mensen die deelnemen aan de leergang Samenlevenskunst mogen zich binnen hun jaarprogramma voor twee verdiepingsdagen uit het totale aanbod inschrijven. Meld dit dan even bij je aanmelding! - Groepsgrootte en aanmelden:
De dag gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van zes en een maximum van 12 deelnemers.
Aanmelden kan door een mail te sturen naar damaris@economytransformers.nl. Meld bij je aanmelding ook even voor welke prijs ik je een factuur mag sturen. Je betaling is dan je reservering. - Locatie
Live 2 Be
Ubuntulaan 31, 1349 EH Almere Oosterwold
Als je wilt carpoolen geef dit dan even aan, dan mail ik de deelnemers met je vraag.
Kom je met het OV dan kan je het beste met de trein naar Almere centrum gaan en daar neem je of de OV fiets (45 min fietsen) of bus 216 richting Harderwijk pakken en dan halte Nachtegaalpad. Dan is het nog 11 minuten lopen. De bus duurt 8 min. Let wel goed op de aansluiting, hij gaat elk half uur. - Trainer:
De dag wordt verzorgd door Damaris Matthijsen, initiatiefnemer en deelgenoot van Economy Transformers (sinds 2009) en medeoprichter van Oosterwoldschool Sofia (een B3 lagere school). Tevens zit zij in het bestuur op afstand van de Stichting Samen, de gemeenschap die de productiemiddelen voor de CSA tuin Us Eten mogelijk maakt binnen het concept van drievoudig eigenaarschap. Mijn motief is om van diep leven-gevende uitgangspunten tot goede structuren te komen die vrij-gelijk-samen zijn.
Ik ben docent Vrij, Gelijk en Samen in de leergang Samenlevenskunst, schrijver van het boek Vrij, Gelijk & Samenleven en ik begeleid projecten en hun initiatiefnemers o.a. met praktijkvragen rondom nieuwe vormen van eigendom (drievoudig eigenaarschap), het opzetten van een DeelGenootschap, nieuwe manieren van besluitvorming en het schrijven van een Brondocument e.d. Als impulsdrager ben ik ervaringsdeskundige in de inzichten die ik overdraag. Ik verheug me enorm op deze dag omdat ik uit ervaring weet hoeveel er kan misgaan met onheldere besluitvorming en met een teveel aan ‘samen’ daarin en hoe fijn het is als je hier met elkaar een vruchtbare vorm voor gevonden hebt. Voel je welkom!