Deze dag is een verdieping op de sleutel Organisatie en is voor iedereen toegankelijk.
Dit keer gaan we nader in op de kwaliteit en de werking van de verschillende juridische entiteiten die er zijn en hoe deze al dan niet je manier van organiseren en besluitvorming beïnvloeden. Een heel nieuwe kijk op het fenomeen juridische structuren en de (h)erkenning dat daar intrinsiek een werking op je samenwerking vanuit gaat. In mijn ervaring doen mensen naast hele fijne ervaringen toch ook vaak pijnlijke ervaringen op in de samenwerking en daarbij zijn de juridische structuren waarin wij onszelf hebben georganiseerd vaak een blinde vlek. Deze nemen we zoals zij nu eenmaal is en we onderschatten de werking die ervan uitgaat. Anders gezegd.. als de vorm niet in lijn is met wat wij eigenlijk willen dan kost het ons moeite om zo te blijven samenwerken zoals we willen en geen last te krijgen van de dwingende krachten uit de structuur. Deze trekken ons vaak naar beneden, in ons eigen belang en dan wordt samenwerken pijnlijk.
Wat zijn deze onbewuste en vaak ook onbedoelde krachten die uitgaan van de verschillende juridische structuren? Hoe komt dat en hoe zorg je dat dit niet gebeurd? Dat is het thema van de dag. In mijn ervaring is het inzicht verkrijgen in de dynamiek hierin ontluisterend. In de training DeelGenootschap maakte ik vaak mee dat mensen de schellen van de ogen vielen omdat we simpelweg niet doorhebben aan welke krachten we onderhevig zijn. We zullen dan ook net als bij de besluitvorming het kwadrantenstelsel ter hand nemen en de verschillende bestaande rechtsvormen plotten in de kwadranten waardoor je overzicht en inzicht krijgt over de krachten die op je samenwerking inwerken. Niet fout of goed, maar als een wetmatigheid waartoe je je te verhouden hebt. Binnen het DeelGenootschap experimenteren wij zelf met diverse manieren om hiermee om te gaan zoals een bestuur op afstand, een organisatie van zichzelf maken en horizontale samenwerking en besluitvorming. Al deze begrippen komen uitgebreid aan bod in deze verdiepingsdag.
Het is me veel waard om mensen inzicht te geven in hun opgedane ervaringen in de samenwerking omdat de vorm waarin we deze gieten maar al te vaak leidend wordt, zo niet dwingend en een ander motief inbrengt dan van waaruit het ooit gestart was. Ik zie om me heen hoeveel frustratie en verdriet dit voor mensen oplevert. Met meer inzicht kan je vol goede moed weer een volgend samenwerkingsavontuur aan!
- Wat:
Vandaag introduceer ik het DeelGenootschap als organisatievorm en alles wat daarbij komt kijken. Na een introductie van de vier kwadranten, gaan we alle bestaande juridische structuren onderzoeken en plotten in dit kwadrantenstelsel. We maken ruimte voor het begrijpen van pijnlijke en vreugdevolle ervaringen die je in dit licht hebt opgedaan in voorbije samenwerkingsverbanden of nu nog opdoet. Het verwerken van ervaringen om tot de juiste begrippen en inzichten te komen is belangrijk om met goede moed op het pad van de transformatie door te blijven gaan. Tijdens de dag worden nieuwe concepten toegelicht zoals deze door Economy Transformers zijn ontwikkeld zoals:
* het DeelGenootschap als organisatiemodel, wat is hiervan de essentie en wat heb je ervoor in te richten?
* hoe verhoudt het DeelGenootschap zich tot de bestaande juridische werkelijkheid en hoe bouw je daar een brug naartoe?
* een ‘dienstbaar bestuur op afstand’. Hoe werkt dat en waarom zou je dit doen?
* een ‘onderhandse acte’ tussen bestuur en DeelGenootschap, waarom en hoe werkt dit in de praktijk?
Er is ruimte en tijd voor een individuele casus en het uitdenken in subgroepjes van een mogelijke structuur voor het initiatief waar je bij betrokken bent.
NOTE: ik ben geen fiscalist of jurist dus voor specifieke detailvragen hebben wij vanuit Economy Transformers een netwerk van bruggenbouwers. Financieel en juridische experts die bekend zijn met ons gedachtegoed en hieraan mee invulling willen geven. - Voor wie:
Deze dag is de eerste dag van een reeks van twee dagen waarin nieuwe (juridische) structuren centraal staan. Deze dag kan ook als stand alone gevolgd worden. Zij is bedoeld voor alle mensen die aan de ene kant ervaringen opgedaan hebben binnen samenwerkingsverbanden die pijn hebben gedaan en om meer inzicht vragen. En aan de andere kant voor initiatiefnemers en ondernemers die voor hun eigen initiatief/onderneming een rechtsvorm moeten kiezen en zich afvragen welke vorm het meest dienend is als je vrij, gelijk & samen wilt werken met elkaar. Heb je gehoord van de begrippen ‘steward owned’, een bedrijf van zichzelf maken of horizontaal organiseren? En verlang je ernaar jouw bijdrage te leveren aan een mens- en Aardewaardige samenleving met jouw initiatief, dan is dit de dag die je daar voeding voor geeft en concrete handvatten.
De tweede verdiepingsdag bestaat uit de keuze tussen twee dagen die je uiteraard ook beiden kan volgen. De ene dag gaat specifiek over het drievoudig eigenaarschap van grond en vastgoed en richt zicht op het buitengebied. De andere staat in het teken van drievoudig eigenaarschap van kapitaal – het bedrijf van zichzelf maken – en alles wat daarbij komt kijken. Deze richt zich met name op ondernemers en hun onderneming. Zie voor meer informatie de betreffende verdiepingsdagen. - Wanneer:
20 januari 2024 van 10.00 uur tot 17.00 uur (inloop vanaf 9.30) - Locatie
Live 2 Be
Ubuntulaan 31, 1349 EH Almere Oosterwold
Als je wilt carpoolen geef dit dan even aan, dan mail ik de deelnemers met je vraag.
Kom je met het OV dan kan je het beste met de trein naar Almere centrum gaan en daar neem je of de OV fiets (45 min fietsen) of bus 216 richting Harderwijk pakken en dan halte Nachtegaalpad. Dan is het nog 11 minuten lopen. De bus duurt 8 min. Let wel goed op de aansluiting, hij gaat elk half uur. - Voorbereiding:
Je hebt geen voorkennis nodig over juridische structuren. Wel is het fijn als je je al wat hebt ingelezen in de materie (het boek Vrij, Gelijk & Samenleven) of al wat podcasts geluisterd hebt van de Broedplaats zodat de gebezigde terminologie niet helemaal vreemd voor je is. Zoals het DeelGenootschap, de gemeenschappelijke intentie, het kwadrantenstelsel, linksboven, Bron e.d.
Luister in ieder geval vast de 2 podcasts terug over de juridische structuren 1 en 2 en de introductie van mijn boek en het DeelGenootschap. - Prijs:
We hanteren twee prijsstructuren; voor externen en voor Brongenoten (mensen die al eerder een leergang of training bij Economy Transformers hebben gevolgd) en daarbinnen drie tarieven door jezelf in te schatten. Prijzen zijn exclusief BTW en inclusief koffie/thee en lekkers. Graag zelf lunch meenemen.
Voor externen:
VRIJ: 95,- euro (dit is wat je nu te geven hebt)
GELIJK: 175,- euro (de prijs die alle kosten en arbeid dekt)
SAMEN: 250,- euro (de prijs die de doorontwikkeling van Economy Transformers mogelijk maakt zoals het kaartendeck vanuit de zes sleutels bijvoorbeeld).
Voor Brongenoten:
VRIJ: 45,- euro (dit is wat je nu te geven hebt)
GELIJK: 95,- (de prijs die alle kosten en arbeid dekt)
SAMEN: 145,- (de prijs die de doorontwikkeling van Economy Transformers mogelijk maakt zoals het kaartendeck vanuit de zes sleutels bijvoorbeeld).
Mocht de prijs een belemmering voor deelname vormen, neem dan contact op met mij. Mensen die deelnemen aan de leergang Samenlevenskunst mogen zich binnen hun jaarprogramma voor twee verdiepingsdagen uit het totale aanbod inschrijven. Meld dit dan even bij je aanmelding! - Groepsgrootte en aanmelden:
De dag gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van zes en kent geen maximum.
Aanmelden kan door een mail te sturen naar damaris@economytransformers.nl. Meld bij je aanmelding ook even voor welke prijs ik je een factuur mag sturen. Je betaling is dan je reservering.
- Trainer:
Deze verdiepingsdag wordt verzorgd door Damaris Matthijsen.
Damaris is auteur van Vrij, Gelijk & Samenleven. Wegwijzer naar een mens- en Aardewaardige samenleving. Zij is docent, trainer en spreker en bovenal ervaringsdeskundig in wat zij overdraagt. Zo is zij oprichter en deelgenoot van Economy Transformers en mede oprichter en deelgenoot van Oosterwoldschool Sofia waar zij ervaring opdoet met het opzetten van de samenwerking. Tevens zit zij in het bestuur op afstand van de Stichting Samen, de gemeenschap die de productiemiddelen voor de CSA tuin Us Eten mogelijk maakt binnen het concept van drievoudig eigenaarschap.