training Samenwerken voor CSA's

Eerste weekend: vrijdag 5 en zaterdag 6 november 2021

Online bijeenkomsten: donderdag 25 november, 15 december, 13 januari en 3 februari

Afsluitende weekend: vrijdag 18 en zaterdag 19 februari 2022

Oriëntatieavond: 20 mei, online om 20.30

Locatie: het Veerhuis, Varik

Kosten: € 1500,– ex BTW (Let op: 31 mei aanvragen kennisvoucher SABE relgeling)

LET OP: Voor deze training geldt de voucher regeling van RVO (aanvragen op 31 mei) waardoor zij volledig vergoed kan worden.

Veel CSA’s komen in de praktijk de volgende knelpunten tegen:

 • Als je een gemeenschap van afnemers om je heen wilt of al hebt, hoe verhoud je je daar dan goed mee. Welke besluiten neem jij bijvoorbeeld als tuinder en hoe behoud je eigenaarschap over de tuin? Welke besluiten wil je juist samen nemen? En welke organisatievorm past daar dan het beste bij? Is er eigenlijk wel een duidelijke gemeenschappelijke intentie waarop mensen zich verbinden en hoe zorg je er als initiatiefnemer voor dat niet iedereen altijd naar jou blijft kijken?
 • Soms is de tuin in eigendom van de tuinder. Dit kan scheef voelen in relatie tot de gemeenschap die op jou rekent. Welke nieuwe vormen van eigendom en eigenaarschap over grond zijn mogelijk? Hoe kan je de grond als common in eigendom beheren en behoud je als tuinder toch al je zeggenschap over het runnen van de tuin?
 • En welke vergoeding krijg je dan voor al het werk dat je erin stop. Hoe komt die vereffening eigenlijk tot stand?

Dit en nog veel meer vragen over samenwerken en organiseren, komen aan de orde in de training ‘Samenwerken voor CSA’s’ die dit najaar alweer voor de tweede keer van start gaat. De training is bedoeld voor startende en bestaande CSA’s, begonnen vanuit de boer/tuinder of vanuit de gemeenschap. Het is een intensieve training in het winterseizoen om te onderzoeken wat de drijfveer van jullie CSA is en hoe je op basis daarvan de juiste structuren en vormen schept om dit ook te kunnen blijven leven op de tuin. Tijdens de training bouw je door middel van opdrachten aan een ‘brondocument’ dat je als uitgangspunt kunt gebruiken om daaromheen vervolgens jouw gemeenschap verder uit te bouwen. Dan is er focus en wordt het gemakkelijker om onderdelen in vertrouwen over te laten aan anderen. Doordat deze training alleen voor CSA’s is, leer je niet alleen van de trainer maar ook veel van elkaar. Een extra pluspunt zo is gebleken waardoor we het in deze vorm ook herhalen.

Via deze training ben ik beter achter mijn eigen drijfveren voor het starten van een CSA gekomen. Leerzaam en boeiend. Ook om het nu verder uit te dragen naar mijn eigen gemeenschap. Ik vond het rijk op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, nadenken over mechanismen achter de huidige organisatievormen en nieuwe vormen. En wat die organisatievormen weer bij je oproepen. Wat je ideaal is en hoe je daar blijvend/veranderend vorm aan geeft

Aukje Stoffelsma

Tuinderij Klein Alma

Economy Transformers

VORM EN INHOUD
De training bestaat uit acht dagen training waarvan 2 blokken van 2 aaneengesloten dagen aan het begin en eind inclusief overnachting en avondprogramma. Dit maakt het mogelijk dat je er echt even helemaal uit bent en met elkaar kunt zakken in de training. Dat we elkaars verhalen en de vragen die er leven goed horen. Het zorgt er ook voor dat de toepassing van het geleerde in de eigen praktijk gedurende de hele training centraal blijft staan. Je wordt uitgenodigd toe te werken naar een eindwerkstuk; het brondocument dat we ook aan elkaar zullen presenteren tijdens het integrerende slotweekend. Onderweg krijg je daartoe huiswerk opdrachten. Hoe meer je hiervan uitvoert, hoe meer je uiteraard aan de training hebt. Het staat je geheel vrij. Aan het einde krijg je een bewijs van deelname aan de training.
Het trainingsmateriaal is een handboek DeelGenootschap. Als het goed is, is voor de kerst 2021 het boek uit over het DeelGenootschap en ontvang je dat als onderdeel van de training

Door de training heb ik geleerd welke aspecten er belangrijk zijn bij het opbouwen van community supported agriculture. Ik heb nu een idee hoe een community kan gaan werken. Naast het theoretische kader wordt het ook praktisch uitgewerkt. Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe je ervoor kunt zorgen dat je als initiatiefnemer van een CSA ruimte kunt bieden aan anderen (deelgenoten) om een bijdrage te leveren aan het doel (de bron) van de organisatie, zodat de CSA uiteindelijk gedragen kan gaan worden door de groep deelgenoten. Ik geloof dat dit echt gaat werken in onze toekomstige CSA. Ik merk al dat er kleine zaadjes geplant zijn om daarnaar door te groeien.

Ank van Maanen

 Natuurboerderij Wittenhorst

DATA EN PRAKTISCHE ZAKEN
Data en plaats
De tweedaagse bijeenkomsten inclusief overnachting vinden plaats in het Veerhuis, kennis- en doehuis voor een nieuwe economie en samenleving, ook praktijkplek voor nieuwe vormen van eigendom en organisatie.
Adres: Waalbandijk 8. 4064 CB te Varik

Data en tijd:
Weekend 1: vrijdag 5 en zaterdag 6 november 2021. Dagen zijn van 10.00 tot 16.00 uur en op vrijdag avond ook van 20.00 tot 21.30.
Online bijeenkomsten: do 25 nov, do 16 dec, do 13 jan, do 3 febr van 9.00 tot 15.00 uur.
Weekend 2: vrijdag 18 en zaterdag 19 februari 2022. Dagen zijn van 10.00 tot 16.00 uur en op vrijdag avond ook van 20.00 tot 21.30.

Groepsgrootte: tussen 6 en 12 deelnemers

Mooi om in dit gezelschap te ontdekken dat we vergelijkbare doelen hebben en ook de hobbels en uitdagingen bij het betrekken van je gemeenschap zijn erg herkenbaar. Ik heb gezien hoe ik hulp kan vragen zonder eigenaarschap te verliezen. Was leerzaam om ook van anderen te horen welke oplossingen en werkwijzen zij hebben gevonden.

Michel Pauluis

CSA Permacultuur-tuinderij Ús Hôf

Economy Transformers

INVESTERING
Het bedrag voor deze training is 1.500,- euro exclusief btw. Voor dit bedrag krijg je:

 • Online intakegesprek
 • De dan net verschenen publicatie DeelGenootschap en/of het online downloadbaar handboek.
 • Alle trainingbijeenkomsten te weten:
  • Twee maal een tweedaagse. Eerste dag inclusief warme maaltijd en een overnachting. Tweede dag inclusief ontbijt en lunch. Overnachting is in een tweepersoons kamer. Bij een wens voor een éénpersoonskamer vragen we een toeslag van 20 € per nacht.
  • Vier online cursusbijeenkomsten
 • Eén individueel coachinggesprek van twee uur op de eigen locatie, in overleg in te zetten en in te vullen.
 • Bewijs van deelname
 • Een eindadviesrapport
 • Online evaluatiegesprek

AANMELDEN EN VOORWAARDEN
Deze training is bedoeld voor (aspirant) CSA tuinders of CSA initiatiefnemers. Aanmelden kan via info@csanetwerk.nl of door een mail te sturen naar damaris@economytransformers.nl. Na aanmelding vindt een online intakegesprek plaats om gezamenlijk vast te stellen of de training aansluit bij de verwachtingen. Bij een positieve conclusie en ontvangst van de deelnameovereenkomst is je plaatsing definitief. 

Twijfel je nog of heb je nog vragen over wat je precies kan verwachten en of deze training nu geschikt is voor jou? Meld je dan aan voor de informatieavond op 20 mei 2021 om 20.30. Deze is online en aanmelden kan door een email te sturen naar damaris@economytransformers.nl.

LET OP: kennis voucher via SABE regeling; aanvragen 31 mei!!!
Indien je als deelnemer geregistreerd bent bij de Kamer van Koophandel met als hoofdactiviteit één van deze SBI codes: 011, 012, 013, 014, 015 of 016, dan kom je in aanmerking voor een kennisvoucher via de SABE regeling en krijg je de gehele training vergoed. Ben je geen agrariër, kijk dan naar mogelijkheden voor vergoeding bij gemeente of provincie. Vaak hebben ze een potje voor kennisontwikkeling waar je wellicht gebruik van kan maken voor het volgen van deze training.
Lees HIER alle informatie over hoe de kennis voucher is aan te vragen.

Indien je gebruik maakt van de voucher regeling dan geldt geen aanbetalingsverplichting. Graag vermelden bij je aanmelding. Anders geldt een aanbetalingsverplichting van 400 euro bij inschrijving. Indien de voucher niet wordt toegekend, zullen we met elkaar opnieuw naar de begroting kijken en kan je als deelnemer tot een eigen waardebepaling komen in het licht van het geheel. Dit vormt dan een onderdeel van de training.

OVER DE TRAINER
Damaris Matthijsen
, oprichter en ervaringsdeskundige als deelgenoot bij Economy Transformers, mede-ontwikkelaar van het concept DeelGenootschap en schrijfster van het handboek. Docent, spreker, schrijver en transitiebegeleider over het thema grond, arbeid en kapitaal als commons voor bedrijven en organisaties die zich willen organiseren vanuit vertrouwen.

Vragen of aanmelden?

bel of mail gerust:

Damaris: 06-50637144 damaris@economytransformers.nl
Economy Transformers