training Samenwerken voor CSA's

fysieke bijeenkomst Almere: donderdag 25 november en 16 december

online bijeenkomsten: donderdag 13 januari,maandag 24 januari, donderdag 3 februari, woensdag 9 februari.

afsluitende weekend: vrijdag 18 en zaterdag 19 februari 2022

oriëntatieochtend: 30 september van 10.00 tot 12.30 te Varik: 

locatie weekend: het Veerhuis, Waalbandijk 8, Varik

kosten: nader overeen te komen met als richtbedrag: € 1.500,– (vrijgesteld van BTW). 

Veel CSA’s komen in de praktijk de volgende knelpunten tegen:

 • Als je een gemeenschap van afnemers om je heen wilt of al hebt, hoe verhoud je je daar dan goed mee. Welke besluiten neem jij bijvoorbeeld als tuinder en hoe behoud je eigenaarschap over de tuin? Welke besluiten wil je juist samen nemen? En welke organisatievorm past daar dan het beste bij? Is er eigenlijk wel een duidelijke gemeenschappelijke intentie waarop mensen zich verbinden en hoe zorg je er als initiatiefnemer voor dat niet iedereen altijd naar jou blijft kijken?
 • Soms is de tuin in eigendom van de tuinder. Dit kan scheef voelen in relatie tot de gemeenschap die op jou rekent. Welke nieuwe vormen van eigendom en eigenaarschap over grond zijn mogelijk? Hoe kan je de grond als common in eigendom beheren en behoud je als tuinder toch al je zeggenschap over het runnen van de tuin?
 • En welke vergoeding krijg je dan voor al het werk dat je erin stop. Hoe komt die vereffening eigenlijk tot stand?

Dit en nog veel meer vragen over samenwerken en organiseren, komen aan de orde in de training ‘Samenwerken voor CSA’s’ die dit najaar alweer voor de tweede keer van start gaat. De training is bedoeld voor startende en bestaande CSA’s, gestart op initiatief van de boer/tuinder of vanuit de gemeenschap. Het is een intensieve training in het winterseizoen om te onderzoeken wat de drijfveer van jullie CSA is en hoe je op basis daarvan de juiste structuren en vormen schept om dit ook te kunnen blijven leven op de tuin. Tijdens de training bouw je door middel van opdrachten aan een ‘brondocument’ dat je als uitgangspunt kunt gebruiken om daaromheen de relatie met de gemeenschap verder vorm te geven. Met dit document  heb je een duidelijke gedeelde intentie op alle onderdelen van je bedrijf tot aan de eigendoms- en besluitstructuren aan toe, en wordt het gemakkelijker om onderdelen in vertrouwen over te laten aan anderen. Doordat deze training alleen voor CSA’s is, leer je niet alleen van de trainer, maar ook veel van elkaar. Een extra pluspunt zo is gebleken waardoor we het in deze vorm herhalen.

Via deze training ben ik beter achter mijn eigen drijfveren voor het starten van een CSA gekomen. Leerzaam en boeiend. Ook om het nu verder uit te dragen naar mijn eigen gemeenschap. Ik vond het rijk op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, nadenken over mechanismen achter de huidige organisatievormen en nieuwe vormen. En wat die organisatievormen weer bij je oproepen. Wat je ideaal is en hoe je daar blijvend/veranderend vorm aan geeft

Aukje Stoffelsma

Tuinderij Klein Alma

Economy Transformers

VORM EN INHOUD
De training bestaat uit acht dagen training waarvan 2 blokken van 2 aaneengesloten dagen aan het begin en eind inclusief overnachting en avondprogramma. Dit maakt het mogelijk dat je er echt even helemaal uit bent en met elkaar kunt zakken in de training. Dat we elkaars verhalen en de vragen die er leven goed horen. Het zorgt er ook voor dat de toepassing van het geleerde in de eigen praktijk gedurende de hele training centraal blijft staan. Je wordt uitgenodigd toe te werken naar een eindwerkstuk; het brondocument dat we ook aan elkaar zullen presenteren tijdens het integrerende slotweekend. Onderweg krijg je daartoe huiswerk opdrachten. Hoe meer je hiervan uitvoert, hoe meer je uiteraard aan de training hebt. Het staat je geheel vrij. Aan het einde krijg je een bewijs van deelname aan de training.
Het trainingsmateriaal is een handboek DeelGenootschap. Als het goed is, is voor de kerst 2021 het boek uit over het DeelGenootschap en ontvang je dat als onderdeel van de training

Door de training heb ik geleerd welke aspecten er belangrijk zijn bij het opbouwen van community supported agriculture. Ik heb nu een idee hoe een community kan gaan werken. Naast het theoretische kader wordt het ook praktisch uitgewerkt. Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe je ervoor kunt zorgen dat je als initiatiefnemer van een CSA ruimte kunt bieden aan anderen (deelgenoten) om een bijdrage te leveren aan het doel (de bron) van de organisatie, zodat de CSA uiteindelijk gedragen kan gaan worden door de groep deelgenoten. Ik geloof dat dit echt gaat werken in onze toekomstige CSA. Ik merk al dat er kleine zaadjes geplant zijn om daarnaar door te groeien.

Ank van Maanen

 Natuurboerderij Wittenhorst

DATA EN PRAKTISCHE ZAKEN
Data en plaats
De twee eerste fysieke bijeenkomsten vinden plaats op de Emile Durkheimweg 171, te Almere. Het laatste weekend inclusief overnachting vindt plaats in het Veerhuis, kennis- en doehuis voor een nieuwe economie en samenleving, ook praktijkplek voor nieuwe vormen van eigendom en organisatie.
Adres: Waalbandijk 8. 4064 CB te Varik

Data en tijd:
2 fysieke bijeenkomsten: do 25 nov en do 16 november 2021. Dagen zijn van 10.00 tot 17.00 uur.
Online bijeenkomsten: donderdag 13, maandag 24 januari, donderdag 3, woensdag 9 februari van 9.00 tot 15.00 uur.
Slotweekend: vrijdag 18 en zaterdag 19 februari 2022. Dagen zijn van 10.00 tot 17.00 uur en op vrijdag avond ook van 19.00 tot 20.30.

Groepsgrootte: tussen 7 en 12 deelnemers

Mooi om in dit gezelschap te ontdekken dat we vergelijkbare doelen hebben en ook de hobbels en uitdagingen bij het betrekken van je gemeenschap zijn erg herkenbaar. Ik heb gezien hoe ik hulp kan vragen zonder eigenaarschap te verliezen. Was leerzaam om ook van anderen te horen welke oplossingen en werkwijzen zij hebben gevonden.

Michel Pauluis

CSA Permacultuur-tuinderij Ús Hôf

Economy Transformers

INVESTERING
De investering voor deze training is btw vrijgesteld en heeft een richtprijs van 1.500,- euro. De vereffening is onderdeel van de training inclusief een transparante begroting. Mocht de prijs een belemmering zijn, neem dan contact op met mij.
Voor dit bedrag krijg je:

 • een online intakegesprek
 • de dan net verschenen publicatie DeelGenootschap en/of het online downloadbaar handboek.
 • alle trainingsbijeenkomsten te weten:
  • twee maal een tweedaagse bijeenkomst. 
   • eerste dag inclusief warme maaltijd, avondprogramme én  overnachting
   • tweede dag inclusief ontbijt en lunch 
   • overnachting is in een tweepersoons kamer. Bij een wens voor een éénpersoonskamer vragen we een toeslag van 20 € per nacht.
  • vier online trainingsdagen  
 • bewijs van deelname 
 • bij het inzetten van een voucher, een adviesrapport
 • online evaluatiegesprek

AANMELDEN EN VOORWAARDEN
Deze training is bedoeld voor (aspirant) CSA tuinders of CSA initiatiefnemers. Aanmelden kan via het CSA netwerk, info@csanetwerk.nl of direct naar mij naar damaris@economytransformers.nl een mail te sturen. Na aanmelding vindt een online intakegesprek plaats om gezamenlijk vast te stellen of de training aansluit bij de verwachtingen en of je voldoet aan een paar minimale voorwaarden te weten:
– je beschouwt jezelf als pionier. Je hebt een duidelijk verlangen te willen bijdragen aan een mens- en Aardewaardige samenleving en zoekt naar meer handvatten waarop je dit kunt doen. 
– je bent bereid op je eigen denken en handelen te reflecteren
– je bent bereid jouw bijdrage te leveren aan het met elkaar scheppen van een veilige leeromgeving voor de groep.

Als voorbereiding wil ik je vragen het handboek DeelGenootschap te lezen zodat de woorden niet meer helemaal vreemd voor je zijn, maar verder is er geen voorkennis vereist. 

Als we tot een gezamenlijk ja komen, teken je een verbintenis en doe je een aanbetaling van 300,- euro, te voldoen uiterlijk één week voor aanvang van de training. Tenzij je gebruik maakt van een kennisvoucher die ik zelf in. Tijdens de training deel ik de begroting met je en geef je halverwege de training aan wat de hele training je waard is. Jij bepaalt binnen je eigen mogelijkheden en mijn wens tot vereffening jouw uiteindelijke bijdrage. Een goede vereffening is onderdeel van de training, vertrouw erop dat we daar op een mooie manier voor iedereen uitkomen.

Twijfel je nog of heb je nog vragen over wat je precies kan verwachten en of deze training nu geschikt is voor jou? Meld je dan aan voor de informatieochtend op 30 september van 10.00 tot 12.30 in het Veerhuis. Stuur voor aanmelden een mail naar damaris@economytransformers.nl.

Kennisvoucher via SABE regeling
De training kan vergoed worden met een kennisvoucher van RVO maar deze regeling is nu gesloten. Soms zijn er potjes binnen je eigen gemeente of provincie beschikbaar voor kennisontwikkeling van agrariers en kan je daar aanspraak op maken. Ik ben erkend agrarisch bedrijfsadviseur, geregistreerd bij de VAB.

OVER DE TRAINER
Damaris Matthijsen
, oprichter en ervaringsdeskundige als deelgenoot bij Economy Transformers, mede-ontwikkelaar van het concept DeelGenootschap en schrijfster van het handboek. Docent, spreker, schrijver en transitiebegeleider van organisaties bij toepassing van het DeelGenootschap en nieuwe uitwisseling en toewijzing van grond, arbeid en kapitaal.

Vragen of aanmelden?

bel of mail gerust:

Damaris: 06-50637144 damaris@economytransformers.nl
Economy Transformers