Ontwikkelingsbeeld

Ontwikkelingsbeeld

door Laurien van der Vaart (doet de Leergang Samenlevenskunst)

Al jaren droom ik om met een groep mensen samen te werken en ook te wonen. Maar mijn eerste stappen in een groep zzp’ers en in een buurtproject waren nogal teleurstellend en frustrerend. Met betrekking tot ‘samenwerken’, dacht ik dat iedereen dacht zoals ik, maar dat bleek totaal niet zo. Ik vond het heel lastig om iets van een ‘samen’ te creëren. 

Tijdens online zoektochten naar wat er allemaal bestaat op het gebied van samenwerken en samenleven, stuitte ik op de leergang Samenlevenskunst van Economy Transformers, ik meldde me aan voor de oriëntatiedag. 

Die stelde me enigszins teleur, het bleek dat de opleiding twee jaar duurde en dat je in het eerste jaar vooral naar jezelf keek, pffff, daar had ik helemaal geen zin in. Dat had ik de afgelopen jaren al gedaan en was er klaar mee. Ik wilde eindelijk eens leren hoe je samenwerkt en -leeft. 

Tegelijkertijd wist en weet ik dat je in samen dingen doen vooral jezelf tegenkomt, het is niet verkeerd om daar nog eens goed naar te kijken.  

Inmiddels heb ik het eerste jaar afgerond. En ik moet zeggen: het was niet altijd leuk om naar jezelf te kijken, maar wel zinvol. Ik heb zicht gekregen op wat ik meestal in groepen doe en waarom dat vaak niet werkt. In onderstaand filmpje probeerde ik uit te drukken wat ik afgelopen jaar heb geleerd.

Tijdens het eerste jaar heb ik een duidelijker beeld gekregen van in welke richting ik zou willen samenwerken en hoe ik dat zou willen doen. Sterker nog, vanuit de opleiding zijn we met een groepje van drie mensen aan het brainstormen geslagen over het opvoeden van kinderen volgens de principes van Vrij Gelijk & Samen. Makke Vollenhove vertelt erover in haar blog en ik in de mijne.

Laurien van der Vaart