economy transformers blikopener

Blikopener is een wijze om individueel of in een groep onderzoek te doen vanuit de vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?

Het opent een ruimte waarin je een ontdekkingsreis kunt aangaan aan de hand van zes velden. Daarmee kun je ontdekken waar je nu staat in je leven en wat er binnen jou leeft. En wat jij te doen hebt in de wereld te brengen.

economy transformers blikopenen

Het uitgangspunt

We willen  leven in een nieuwe vrij-gelijksamenleving waarin de mens centraal staat en ieder mag zijn wie hij is. Ieder mens heeft zijn eigen unieke kwaliteiten en vaardigheden.

We willen die graag leven van binnen naar buiten vanuit ons diepgevoelde verlangen naar welzijn, zingeving en verbinding.

Het is belangrijk om regelmatig terug te gaan naar die essentie van jouw bestaan. Wat leeft er binnen in mij?

Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?

Het onderzoek

De Blikopener opent een ruimte waarin je een ontdekkingsreis kunt maken aan de hand van zes verschillende velden. Je wordt uitgenodigd om verschillende levensgebieden te onderzoeken.

De blikvelden. Het gaat over gebieden waar je je dagelijks in beweegt. Ontdek waar je op dit moment staat in je leven. De Blikopener is voor mensen die hun blikveld willen verruimen en een stap willen zetten naar meer vrij-gelijk samenleven.

Het werkt goed om het onderzoek te doen met een groep mensen (max 12). De ervaringen en inzichten kun je dan met elkaar delen.

Het is ook mogelijk om te komen met een individuele vraag die je alleen met de begeleider uitwerkt.

economy transformers blikvelden

Wie en wat?

De begeleider is een samenlevenskunstenaar en zorgt voor een goed verloop van het onderzoek in een veilige en prettige sfeer. De deelnemers staan in een kring om het veld waarin zes vloerankers liggen.

De begeleider werkt vanuit deze blikvelden:

  • Ik ben
  • Ik en de ander
  • Huis en Haard
  • Groei
  • Bloei
  • Speelveld

 

De zes blikvelden spreken voor zich. Ze komen als het ware vanzelf naar je toe als je het veld betreed. Je ontdekt hoe verschillende dynamieken voor jou werken. De blikopener laat je zien waar je iets te doen hebt, waar je blij van wordt of waar onbalans is. Je kunt er in pootje baden, maar ook diep in duiken.

Het is altijd een momentopname. Dynamisch, organisch, beweeglijk. Eb en vloed. Zoals de zee zich terugtrekt onder invloed van de maan, de golf terugrol op het strand en zijn schatten daar neerlegt. Hoe fijn is dat?

Het is ook niet af…. De woorden die er gegeven worden helpen je om naar binnen te gaan. Zodat je – steeds weer- van binnen naar buiten kunt leven. En de gevonden schatten kunt neerleggen waar ze nodig zijn.

In de praktijk

Blik opener is een ontdekkingstocht die je met 1 – 12 mensen kan aangaan. Tijdens deze ontdekkingsreis leer je jezelf en elkaar beter kennen. Samen deel je ervaringen en inzichten en zo leer je jezelf en de ander beter kennen. De begeleiders stellen de zes blikvelden centraal: Ik ben, Ik en de ander, Huis en Haard, Groei, Bloei en Speelveld. Deze velden geven zicht op het verleden, heden en toekomst van jou en de ander.

Ik ben

Waar kom je vandaan, hoe ben je opgegroeid, welke positieve en negatieve ervaringen draag je met je mee? Hoe bepaalt dat jouw huidige leven? Ook onderzoeken waar jij goed in bent en wat je echt wil doen in dit leven. We gaan kijken welke angsten je daarbij tegenkomt. Durf je deze angsten onder ogen te zien?

Ik en de ander

Over de mensen die onderdeel uit maken van jouw leven. Zijn deze relaties oprecht vanuit jou en de ander? Bepalen de mensen om je heen veel voor jou en wat betekent dat voor jou? Luister je naar de mensen die dicht bij je staan? Wanneer voel jij je vrij onder andere mensen en wat heb je daarvoor nodig? Hoe bouw jij aan relaties en klopt dit met wie je bent?

Huis en Haard

Welke plek is veilig en thuis voor jou. Is dit een plek die je zelf vormgeeft? Wat is van jou? Kun je erop vertrouwen dat deze plek er altijd voor je is? Hoe ziet de plek eruit, welke spullen, welke kleuren en welke geuren hebben jouw thuis? Wat heb je nodig en waar heb je teveel van?

Groei

Zorg goed voor jezelf en de planeet. Wat jij nodig hebt om natuurlijk en gezond te kunnen groeien? Welke basis heb jij nodig om te kunnen groeien? Welke voeding? Hoeveel liefde? Welke ruimte en lucht? Groei je natuurlijk? Voel je je opgejaagd? Leef je je eigen tempo? Ben je in balans? Hoe divers is jouw omgeving?

Bloei

Wat is er nodig om tot bloei te komen. Waar ben jij goed in? Hoe zorg je dat je kan bloeien? Waarvan gaat je hart sneller kloppen? Wat heb jij nodig om je goed te voelen? Maak jij je dromen waar? Wat heb jij nodig om te kunnen bloeien van de mensen om je heen?

Speelveld

Welke verantwoordelijkheden heb je. Met wie maak jij afspraken? Hoe kom jij je afspraken na? Hoe organiseer jij je leven? Bij welke verantwoordelijkheden kun je kiezen en welke zijn opgelegd? Waar heb je hulp bij nodig, en van wie?

  • Blikopener is er voor iedereen die het gevoel heeft dat de manier waarop wij samenleven niet meer klopt. Voor personen die de behoefte voelen om mensen buiten de ‘bubbel’ ontmoeten. Voor mensen die verlangen naar meer menswaardig samenleven en dat met elkaar mogelijk willen maken. En in een groep willen onderzoeken hoe dat kan.
  • Voorkennis op wat voor vlak is niet nodig. Wel vragen we van deelnemers te kunnen reflecteren op je eigen denken en handelen, een verlangen te hebben en bereid zijn een veilige sfeer met elkaar te scheppen waarin alles gezegd en onderzocht kan worden. 
  • We komen ‘live’ bij elkaar.
  • We zitten in een kring van 4 – 12 deelnemers en creëren samen een veilige omgeving voor een gesprek en onderzoek.
  • Een kring wordt begeleid door mensen die de leergang Samenlevenskunst van Economy Transformers hebben doorlopen.
  • We delen ervaringen en inzichten op basis van de zes blikvelden: Ik ben, Ik en de ander, Huis en Haard, Groei, Bloei en Speelveld.
  • We wisselen het gesprek af met tekst, audio en beweging.
  • We werken ook in subgroepen of duo’s.
  • We gaan in gesprek en delen onze persoonlijke ervaringen.
  • Vertrouwen: in de samenspraak als proces, in jezelf, in de ander, in gelijkheid en gedeelde verantwoordelijkheid.
  • Open spreken en open luisteren: kiezen voor openheid, open mind, open hart, open wil; de moed om te spreken en luisteren vanuit het hart.
  • Een heldere gezamenlijke intentie: waarom zijn we hier en doen we wat we doen, wat brengt ons samen en aan wat precies draagt deze dialoog bij?
  • We communiceren met elkaar op basis van onderzoek en reflectie met aandacht voor verschillende gezichtspunten en spreken en luisteren vanuit het hart.
  • Je krijgt inzicht in de eigen behoeften en capaciteiten.
  • Je leert je uit te spreken en verantwoordelijk te nemen.
  • Je verbindt je met anderen.
  • Je krijgt meer grip op je leven.
  • Je bent voor ons een potentiële begeleider voor de toekomst.

Begeleiding

De Blikopeners worden begeleidt door samenlevenskunstenaars, dat zijn (oud)studenten van de Leergang Samenlevenskunst. Deze begeleiders hebben zelf uitgebreid onderzoek gedaan op basis van de vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? en Hoe breng ik mijzelf in in de wereld om mij heen? Door deze kennis en ervaring zijn zij in staat om deelnemers te zien, te horen, te waarderen en liefdevol tot nieuwe inzichten te brengen.

Kosten

Op basis van de grote van de groep, het aantal uren per bijeenkomst, het aantal bijeenkomsten en de locatie maken we een kostenraming. 

Wil je een Blikopener organiseren neem dan contact op met Pieter Hessel of Makke Vollenhoven.

Ontstaan van de Blikopener

De Blikopener is ontstaan vanuit de zes sleutels van transformatie als onderdeel van de bron van Economy Transformers. De blikvelden komen voort uit een behoefte aan een meer laagdrempelige vorm die dichter bij persoonlijke groei staat.

Eerst kreeg het de titel ‘opvoedkunst’ en evolueerde naar opgroeikunst. ….Het begon met nadenken over opvoedkunst vanuit de vraag:  Hoe maken we dit belangrijke gedachtengoed beschikbaar voor kinderen en hun opvoeders? Toen bleek het ook prima te werken in de breedte van de samenleving. Waar mensen uit verschillende ‘bubbels’ elkaar leren kennen en met elkaar te verbinden. Opgroeien doen we een leven lang blijkt.

Initiatiefnemers

Makke van Volenhoven nam het initiatief voor de ‘opgroeikunst’ vanuit deze gedachte en de opgroeisleutels ontstond een samenwerking met Pieter Hessel onder de titel Blikopener. Makke en Pieter volgden 3 jaar de Leergang Samenlevenskunst en maken met Blikopener het vrij-gelijk-samenleven mogelijk.

Wil je aan de slag met Blikopener of meer weten stuur dan een bericht of bel.

Bekijk hier je winkelwagen
0
Add Coupon Code
Subtotal