Economy Transformers

Broedplaats voor een nieuwe economie

Actueel

Boek: Vrij, Gelijk & Samenleven

Economy Transformers

Steeds meer mensen verlangen naar een samenleving en een economie die goed is voor alle mensen en de Aarde. Damaris Matthijsen reikt met dit boek nieuwe ideeën, begrippen en vormen aan voor zo’n wereld; de vrij-gelijk-samenleving. Zij beschrijft een heldere weg uit de systeemcrises en geeft met de Zes Sleutels praktische oefeningen om zelf stappen te zetten, zodat we ons ook echt Vrij, Gelijk én Samen voelen. Centraal daarin staat de transformatie van ons eigendomsbegrip en de zeggenschap over grond, arbeid en kapitaal. Niet de markt en staat zijn leidend, maar wij mensen onderling. Met het DeelGenootschap als samenwerkingsvorm kunnen we onze weg terugvinden naar liefde en vertrouwen, creativiteit en heelheid. En leren we weer van binnenuit zorg te dragen voor onszelf, elkaar en de Aarde.

Vrij Gelijk & Samenleven is voor alle mensen die werk en/of leven op een mens- en Aardewaardige manier vorm willen geven.

Damaris Matthijsen is oprichtster van Economy Transformers, een beweging en school voor ondernemende mensen die een radicaal, liefdevol perspectief zoeken. Zij is transitiebegeleider in bedrijven, trainer, docent, spreker en ontwikkelaar van nieuwe structuren voor de vrij-gelijk-samenleving. Economy Transformers werd al eerder in de Trouw Duurzame 100 opgenomen en in 2020 won Damaris de Constructieve Rebellen Award van inspiratieplatform MaatschapWij.

<== Damaris ontvangt het eerste exemplaar van Laurens Molegraaf (Santasado).

— Het boek is (nog) niet digitaal te verkrijgen. —

Economy Transformers

broedplaats voor een nieuwe economie en samenleving

Als Economy Transformers streven we naar wat we noemen een vrij-gelijk-samenleving. Enerzijds dragen wij bij aan een cultuur waarin de individuele mens zich in vrijheid kan ontplooien tot wie hij of zij wil zijn (vrij), anderzijds werken we aan een economie waarin in onderling overleg capaciteiten op behoeften worden afgestemd (samen). Ertussenin regelen we onze betrekkingen op basis van gelijkheid (gelijk).

De vrij-gelijk-samenleving is niet een kant en klare samenlevingsvorm die van buitenaf geïmplementeerd kan worden, maar een levendig sociaal organisme dat al doende van binnenuit ontstaat tussen mensen die gezamenlijk een menswaardige samenleving en economie willen en bereidt zijn de daarvoor benodigde vaardigheden te ontwikkelen.

Iedereen die bereidt is te reflecteren op het eigen denken en handelen, die het verlangen heeft naar een menswaardige samenleving en die samen met anderen de voorwaarden wil creëren om alles te vragen, te onderzoeken en te doen wat nodig is om zo’n samenleving te creëren, brengt de vrij-gelijk-samenleving dichterbij.




De Broedplaats

Elke wee  maken we een podcast waarin we broeden op de uitgangspunten van een nieuwe economie. Vaak interviewen we ondernemers die op een mens- en Aardewaardige manier omgaan met de productiemiddelen grond, arbeid en kapitaal. Soms voeren we ook onderzoekende gesprekken over de begrippen ‘vrij’, ‘gelijk’ & ‘samen’. Altijd zijn het boeiende gesprekken om te beluisteren tijdens het joggen of de afwas, thuis, in de auto of in de trein. Bedoeld om te inspireren en om perspectief op een mens- en Aardewaardige samenleving en wat jouw bijdrage zou kunnen zijn. Ga naar podcasts voor een overzicht van alle afleveringen tot nu toe. Je kunt er ook je vragen en opmerkingen kwijt.

Blog

Initiatief op basis van raadpleging
besluitvorming Het DeelGenootschap als moderne organisatievorm, gebaseerd op vertrouwen, dat...
De groeiende kloof tussen arm en rijk, hoe te begrijpen? hoe op te lossen?
Toen ik zestien jaar oud was, werd ik me bewust...
Waar komt de legitimiteit voor verandering vandaan?
In mijn begeleidingspraktijk kom ik de volgende gedachte tegen: “Ja,...
Peer Governance?
Wie heeft het besluit genomen om tot dit windmolenpark te...
“Ik ben niet gek, ik ben een Economy Transformer!”
Thuis komen "Ik ben niet gek, ik ben een Economy...
Wat leert Corona ons over de omgang met onszelf, elkaar en de Aarde? (deel 1)
Het is 12 maart 2021. Precies een jaar geleden hield...
Wat leert Corona ons over de omgang met onszelf, elkaar en de Aarde? (deel 2)
Het is 19 maart 2021. Een jaar geleden zaten we...
Wat leert Corona ons over de omgang met onszelf, elkaar en de Aarde? (deel 3 en laatste)
Het is 12 april 2021. Een jaar geleden zaten we...
Duitse conferentie en Nederlands festival: over verantwoord eigenaarschap
Begin september 2022 vond in Berlijn een conferentie plaats over...
Patagonia kiest compromisloos voor de Aarde
Patagonia, een activistisch kledingmerk met sportkleding gemaakt van duurzame materialen,...
Verslag boekpresentatie en ruimte voor vragen & opmerkingen van lezers
Wat was het een feest, de viering van de geboorte...