Deze dag is een verdieping op de sleutel Organisatie, onderwerp besluitvorming. De dag is voor iedereen toegankelijk.
Op het terrein van besluitvorming wordt in het veld enorm gepionierd en daar doen wij ook vrolijk aan mee. Mensen volgen cursussen deep democracy, consent of gedragen besluitvorming. Bij ons kan je kennismaken met de vorm ‘initiatief en raadplegen’. Een vorm die niet nieuw is, maar wel onbekend. In het boek van Frederique Laloux – Reinventing organisations – ben ik deze vorm voor het eerst tegengekomen onder de naam Adviesprocedure en daar werd ik enorm door geïnspireerd. Zodanig dat ik er nu in diverse organisaties ervaring mee opdoe en er na elke ervaring steeds blijer van word. Er komt veel plezier en energie vrij en deze ervaring draag ik in deze verdiepingsdag graag aan je over want in gemeenschappen van werk en leven kan er zo veel ook misgaan met de besluitvorming. Ik ben het ‘initiatief en raadpleging’ gaan noemen. Waarom? Omdat deze naam nog beter aansluit bij wat er mijns inziens zo broodnodig is… dat mensen initiatief nemen en hierin optimaal gestimuleerd worden. De Vrij pool van de Vrij, Gelijk & Samenleven. Ik hanteer als uitgangspunt dat besluitvorming optimaal moet voldoen aan deze drie principes. Dat zij EN bijdraagt aan gemeenschapsversterking (Samen) EN de initiatiefnemers optimaal eert en verzorgt (Vrij) en dat er een sterke verbondenheid is met de gemeenschappelijke intentie (Gelijk). En hoe je dat voor elkaar krijgt, daarover gaat deze dag.
- Wat gaan we doen deze dag:
Zoals altijd bij Economy Transformers mag heel helder worden wat het verschil is tussen een uitgangspunt en een vorm. En dat ook ‘initiatief en raadpleging’ een vorm is die werkt zolang hij werkt.
Daarna onderzoeken we alle manieren van besluitvorming die we kennen door deze te mappen in de vier kwadranten die ik ook zal toelichten. Zo wordt helder naar welke uitgangspunten in de samenwerking jij verlangt. Vervolgens zoomen we in op jouw eigen ervaring met betrekking tot besluitvorming. Waar heb je zelf een initiatief genomen en hoe verliep de besluitvorming; waar ging het goed en waarom, waar ging het ook niet zo goed en waarom was dat? Als je zelf nooit een initiatief genomen hebt, mag je ook kijken naar een initiatief door een ander waar je onderdeel van uitmaakte. Zo maak je verbinding met jouw uitgangspunten voor wat jij een fijne manier van besluitvorming vindt. Daarna zal ik meer vertellen over wat ‘initiatief en raadpleging’ precies inhoud, hoe het werkt en welk uitgangspunt daaraan ten grondslag ligt. In subgroepen krijg je de ruimte om voor jouw eigen situatie door te denken wat je hier mee kunt en wilt. Er is ruimte om een case van iemand te bespreken en wellicht is er ook ruimte om nog met elkaar te oefenen. Ook draag ik graag een manier uit de mediation over die helpt om er achter te komen welk perspectief mensen inbrengen bij het geven van raad. - Voor wie
De dag is voor iedereen die interesse heeft in het vernieuwen van de manier van besluiten nemen, omdat je verlangt naar een samenwerking waarin iedereen tot zijn/haar recht komt. Je bent op zoek naar meer inzichten waarom je meemaakt dat de besluitvorming niet zo vruchtbaar is als je zo wensen en bent op zoek naar een vruchtbaar alternatief. Je bent misschien al wel in de mogelijkheid om hier zelf mee te gaan experimenteren?
Er zijn geen deelname voorwaarden. Het is echter wel fijn als je je al wat inleest in het boek van Damaris of inluistert door enkele podcasts te beluisteren zodat woorden zoals gemeenschappelijke intentie, DeelGenootschap, cirkel en de punt en vrij, gelijk & samen niet meer helemaal nieuw voor je zijn. De podcasts over ‘initiatief en raadplegen’ zijn hier terug te luisteren. Ook heb ik er al eerder een blog over geschreven mocht je het fijner vinden om erover te lezen. - Wanneer:
Maandag 26 mei van 10.00 uur tot 17.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur) - Prijs:
We hanteren twee prijsstructuren; voor externen en voor Brongenoten (mensen die al eerder een leergang of training bij Economy Transformers hebben gevolgd) en daarbinnen drie tarieven door jezelf in te schatten. Prijzen zijn exclusief BTW en inclusief koffie/thee en lekkers.
Voor externen:
VRIJ: 95,- euro (door jouzelf in te schatten dat dit is wat je nu te geven hebt),
GELIJK: 175,- euro (de prijs die alle kosten en arbeid dekt)
SAMEN: 250,- euro (de prijs die de doorontwikkeling van Economy Transformers mogelijk maakt zoals het kaartendeck vanuit de zes sleutels bijvoorbeeld)
Voor Brongenoten:
VRIJ: 45,- euro (door jouzelf in te schatten dat dit is wat je te geven hebt),
GELIJK: 95,- euro (de prijs die alle kosten en arbeid dekt)
SAMEN: 145,- euro (de prijs die de doorontwikkeling van Economy Transformers mogelijk maakt zoals het kaartendeck van de zes sleutels bijvoorbeeld)
Mocht de prijs een belemmering voor deelname vormen, neem dan graag contact op met mij.
Mensen die deelnemen aan de leergang Samenlevenskunst mogen zich voor twee verdiepingsdagen uit het totale aanbod inschrijven. Meld dit even zelf bij je aanmelding! - Locatie
Live 2 Be
Ubuntulaan 31, 1349 EH Almere Oosterwold
Als je wilt carpoolen geef dit dan even aan, dan mail ik de deelnemers met je vraag.
Kom je met het OV dan kan je het beste met de trein naar Almere centrum gaan en daar neem je of de OV fiets (45 min fietsen) of bus 216 richting Harderwijk pakken en dan halte Nachtegaalpad. Dan is het nog 11 minuten lopen. De bus duurt 8 min. Let wel goed op de aansluiting, hij gaat elk half uur. - Groepsgrootte en Aanmelden:
De training gaat door met een minimaal aantal van 6 mensen. Er kunnen maximaal 12 mensen meedoen.
Aanmelden doe je door een mail te sturen naar damaris@economytransformers.nl. Geef dan ook aan voor welke prijs je wilt meedoen zodat ik je een factuur kan sturen. Deelname is gegarandeerd na betaling van het bedrag.