Nader te bepalen
Deze bijdragen zijn exclusief 21% BTW
Mocht de prijs een belemmering voor deelname vormen, neem dan contact op via het onderstaande email adres. Mensen die deelnemen aan de leergang Samenlevenskunst mogen zich binnen hun jaarprogramma voor twee verdiepingsdagen uit het totale aanbod inschrijven. Meld dit dan even bij je aanmelding!
Aanmelden doe je door een mail te sturen naar [email protected]. Geef dan ook je NAW gegevens door en het bedrag waarvoor we je een factuur mogen sturen. Je betaling is dan ook je inschrijving.
De groep is minimaal zes deelnemers.
Deze dag is een verdieping op de sleutel Organisatie, onderwerp besluitvorming. De dag is voor iedereen toegankelijk.
Op het terrein van besluitvorming wordt enorm gepionierd en terecht want er gaat veel mis in de samenwerking als gevolg van de manier van besluiten nemen. Mensen volgen cursussen deep democracy, consent of gedragen besluitvorming. Bij ons kan je kennismaken met de vorm ‘initiatief en raadplegen’. Een vorm die niet nieuw is, maar wel onbekend. In het boek van Frederique Laloux – Reinventing organisations – ben ik deze vorm voor het eerst tegengekomen onder de naam Adviesprocedure en daar werd ik enorm door geïnspireerd. Zodanig dat ik er nu in diverse organisaties ervaring mee opdoe en er na elke ervaring steeds blijer van word. Er komt veel plezier en energie vrij en deze ervaring draag ik in deze verdiepingsdag graag aan je over want in gemeenschappen van werk en leven kan er zo veel misgaan met de besluitvorming. Ik ben het ‘initiatief en raadpleging’ gaan noemen. Waarom? Omdat deze naam nog beter aansluit bij wat er mijns inziens zo broodnodig is… dat mensen initiatief nemen en hierin optimaal gestimuleerd worden. De Vrij pool van de Vrij, Gelijk & Samenleven. Ik hanteer als uitgangspunt dat besluitvorming optimaal moet voldoen aan deze drie principes. Dat zij én bijdraagt aan gemeenschapsversterking (Samen) én de initiatiefnemers optimaal eert en verzorgt (Vrij) en dat er een sterke verbondenheid is met de gemeenschappelijke intentie (Gelijk). En hoe je dat voor elkaar krijgt, daarover gaat deze dag.
Zoals altijd bij Economy Transformers mag heel helder worden wat het verschil is tussen een uitgangspunt en een vorm. En dat ook ‘initiatief en raadpleging’ een vorm is die werkt zolang hij werkt.
Daarna onderzoeken we alle manieren van besluitvorming die we kennen door deze te mappen in de vier kwadranten die ik ook zal toelichten. Zo wordt helder naar welke uitgangspunten in de samenwerking jij verlangt. Vervolgens zoomen we in op jouw eigen ervaring met betrekking tot besluitvorming. Waar heb je zelf een initiatief genomen en hoe verliep de besluitvorming; waar ging het goed en waarom, waar ging het ook niet zo goed en waarom was dat? Als je zelf nooit een initiatief genomen hebt, mag je ook kijken naar een initiatief door een ander waar je onderdeel van uitmaakte. Zo maak je verbinding met jouw uitgangspunten voor wat jij een fijne manier van besluitvorming vindt. Daarna zal ik meer vertellen over wat ‘initiatief en raadpleging’ precies inhoud, hoe het werkt en welk uitgangspunt daaraan ten grondslag ligt. In subgroepen krijg je de ruimte om voor jouw eigen situatie door te denken wat je hier mee kunt en wilt. Er is ruimte om een case van iemand te bespreken en wellicht is er ook ruimte om nog met elkaar te oefenen. Ook draag ik graag een manier uit de mediation over die helpt om er achter te komen welk perspectief mensen inbrengen bij het geven van raad.
De dag is voor iedereen die interesse heeft in het vernieuwen van de manier van besluiten nemen, omdat je verlangt naar een samenwerking waarin iedereen tot zijn/haar recht komt. Je bent op zoek naar meer inzichten waarom je meemaakt dat de besluitvorming niet zo vruchtbaar is als je zo wensen en bent op zoek naar een vruchtbaar alternatief. Je bent misschien al wel in de mogelijkheid om hier zelf mee te gaan experimenteren?
Damaris Matthijsen is initiatiefnemer en deelgenoot van Economy Transformers (sinds 2009) en medeoprichter van Oosterwoldschool Sofia (een B3 lagere school). Tevens zit zij in het bestuur op afstand van de Stichting Samen, de gemeenschap die de productiemiddelen voor de CSA tuin Us Eten mogelijk maakt binnen het concept van drievoudig eigenaarschap. Mijn motief is om van diep leven-gevende uitgangspunten tot goede structuren te komen die vrij-gelijk-samen zijn.
Damaris is docent Vrij, Gelijk en Samen in de leergang Samenlevenskunst, schrijver van het boek Vrij, Gelijk & Samenleven en ik begeleid projecten en hun initiatiefnemers o.a. met praktijkvragen rondom nieuwe vormen van eigendom (drievoudig eigenaarschap), het opzetten van een DeelGenootschap, nieuwe manieren van besluitvorming en het schrijven van een Brondocument e.d.
ECONOMY TRANSFORMERS IS CRKBO GEREGISTREERD.
© Economy Transformers 2022 | Klachtenregeling | Algemene Voorwaarden