Praktijkgroep
Onderneming 'doorgeven'
Zien, ervaren en begrijpen wat je nodig hebt om je bedrijf 'van zichzelf' te laten zijn. En alle oefeningen, ruimte en begeleiding om dit in de praktijk te brengen. Voor ondernemingen met een overdrachtsvraagstuk!
Ben jij op zoek naar manieren hoe je je bedrijf kan doorgeven naar de toekomst toe? Wil je onderzoeken wat de meest vruchtbare manier kan zijn voor jouw onderneming om dat te doen? En welke eigendomsvorm daarbij hoort? Kom dan in een praktijkgroep, waar we met gelijkgezinde ondernemers deze onderwerpen verdiepend onderzoeken, elkaar kunnen spiegelen en deze onderwerpen naar praktische vormen brengen.
Wat gaan we doen?
Deze praktijkgroep is gericht op jouw eigen praktijksituatie/vraagstuk. We gaan met 3 – 5 gelijkgezinde ondernemers onderzoek doen aan de hand van inhoud, oefeningen en gesprek.
De onderzoekspunten die aan bod komen
- het wereldbeeld vrij, gelijk, samenleving en wie wij zelf daarin zijn
- wat is eigendom van kapitaal eigenlijk?
- wat is eigenaarschap van arbeid nemen eigenlijk?
- het drievoudig eigenaarschap uitgelegd: creatief eigenaarschap, gemeenschappelijk eigenaarschap en juridisch eigendom.
- de verschillen tussen uitgangspunt en vorm
- overdragen betekent ook ‘vertrouwen geven en verantwoording nemen’… Wat heb jij hierin nodig, en waarom? En/of waar heb je behoefte aan en waarom?
- wat is de ware essentie van jouw onderneming?
- een terugblik op de ontwikkeling van jouw onderneming… Wat mag nog een keer aangekeken worden? Welke vrucht kan hieruit naar de toekomst toe worden meegenomen worden?
- van waaruit jouw verlangen om het bedrijf ‘van zichzelf’ te maken?
- welke uitgangspunten heeft jouw onderneming op het vlak van drievoudig eigenaarschap?
- wat zijn passende juridische vormen en kloppende geldstromen, congruent aan je intenties?
- waarom en waartoe wil jij nog vereffend worden, en welk bedrag is congruent aan dit verlangen?
- doorgeven, aan wie eigenlijk en hoe dan? Een blik op de toekomst, welke samenwerkingsvorm heeft dit? Hoe wordt het doorgeven eigenlijk ontvangen?
Voor wie is het?
Voor mensen die eigenaar zijn van een onderneming (met medewerkers) en al besloten hebben dat ze een bedrijf ‘van zichzelf’ willen maken ofwel een opvolging- of overdrachtsvraagstuk hebben. Deze praktijkgroep is bedoeld voor ondernemingen die niet minder dan 5 en niet meer dan 50 werknemers hebben (als ruwe richtlijn). Mensen die ook verlangen naar de Vrij, Gelijk, Samenleving en bereid zijn te onderzoeken hoe ze daar zelf congruent naartoe kunnen bewegen.
Hoe werkt het?
Met een kleine groep gelijkgezinde ondernemers (maximaal 5) creëren we een veilige, vrije ruimte, waarbinnen je je eigen onderzoek kan doen hoe je tot de inhoud te verhouden. Inhoud en ervaringsoefeningen worden met elkaar afgewisseld.
We komen 10x dagen bijelkaar met een interval van ongeveer 4 weken.
Na deze dagen evalueren we of er nog wat nodig is.
Tussendoor wordt er huiswerk aanbevolen en is er gelegenheid tot digitaal overleg.
Investering
De investering ligt tussen de € 3.000,- en € 5.000,- exclusief btw per onderneming. Afhankelijk van aantal deelnemers (tussen de 3 en de 5 bedrijven), gewenste locatie en faciliteiten, kan de prijs sowieso gezamenlijk worden afgestemd. De prijs mag nooit een reden zijn om niet deel te nemen. Kom s.v.p. altijd in gesprek.
In dit bedrag zit ook de mogelijkheid om, gedurende het jaar, deel te nemen aan twee verdiepingsdagen naar keuze van Economy Transformers.
De serie 2025 is als volgt gepland, steeds op een donderdag:
23 januari (kennismaking en oriëntatie),
6 maart, 3 april, 8 mei, 5 juni, 3 juli, 4 sep, 2 okt, 6 nov, 4 dec.
De locatie wordt afgestemd op basis van de herkomst van de deelnemers.
Bij 3 deelnemers gaan we van start en er kunnen maximaal 5 ondernemers deelnemen in één serie.
Hoe ziet het er praktisch uit?
verzorgd door Jennifer Benson
Dagen van 9:30 – 17.30 (inclusief lunch).
Dialoog, ervaringen en inzichten worden afgewisseld met (beweeg)oefeningen en levendig onderzoek.
trainer
Jennifer Benson
Ik maak de intenties van ondernemen en samenwerken beleefbaar en begeleid ze naar praktische vormen.