Wil je jouw intenties optimaal in je ondernemerschap integreren? En daarbij vernieuwende vormen van eigendom, zoals het drievoudig eigenaarschap (een manier van steward-ownership) onderzoeken? Integere samenwerkingen tot bloei laten komen? Ruimte scheppen voor gemeenschapszin en overvloed?
In deze leergang ontdek je waarom een bedrijf of kapitaal van jou, van zichzelf en van iedereen is, hoe je dat in de praktijk kan toepassen en hoe jij jouw eigen ondernemerschap op een kloppende manier kan gaan ontwikkelen in lijn met deze structuren. In een veilige ruimte met gelijkgezinden kan je onderzoeken hoe je een levendige organisatie schept, en daarmee meebouwt aan een mens- & Aardewaardige economie.
De Leergang Eigentijds Ondernemen is bedoeld voor alle ondernemers die met een vraagstuk rondlopen rondom opstart, groei, impact, purpose, gemeenschapsvormen, samenwerken en opvolging.
Ondernemers die graag onderzoeken wat kloppende eigendomsvormen (‘steward-ownership’) zijn en hoe deze verband houden met hun vraagstuk en/of de samenwerkingen met stakeholders.
Uiteraard ook voor ondernemers die al een leergang of training bij Economy Transformers hebben gevolgd, en voor de eigen (bestaande) onderneming het ‘eigentijds ondernemen’ (verder) willen ontwikkelen.
Ook als je als trainer wilt werken vanuit het gedachtegoed van Economy Transformers, biedt de leergang een inspirerend fundament.
Voorkennis is niet nodig. Jij en jouw onderneming, precies zoals je nu bent en hoe je onderneming is, vormt het uitgangspunt. Samen ontdekken we hoe jij vanuit jouw plek verschil kunt maken. Wel vragen we dat je kunt reflecteren op je eigen denken en handelen, een verlangen of ontwikkelbehoefte hebt, en bereid bent om bij te dragen aan een veilige en open groepssfeer.
Om te ontdekken of deze leergang bij je past, organiseren we oriëntatiedagen en intakegesprekken. Dit helpt jou én ons om helder te voelen of we samen een goede match zijn.
We bieden een rijk en dynamisch programma waarin je jezelf én je onderneming op een nieuwe manier leert kennen. Door middel van ervaringsgerichte experimenten en oefeningen, gebaseerd op het principe zo binnen, zo buiten, ontdek je hoe jij met jouw onderneming deel uitmaakt van een levend sociaal geheel.
Je krijgt de ruimte om te onderzoeken hoe jij met jouw onderneming bijdraagt aan maatschappelijke vernieuwing en de omvorming van de economie. Het programma inspireert je om het potentieel van jouw onderneming (en alle samenwerkingen die daarbij horen) optimaal te ontplooien, maar ook om dit op een zingevende manier in de wereld te brengen.
Tijdens de Leergang Eigentijds Ondernemen onderzoek je hoe jouw onderneming samenhangt met de uiterlijke (sociale) werkelijkheid. Je experimenteert met je intuïtie, brengt jouw bedoelingen helder in kaart en verdiept je op een liefdevolle manier in thema’s als vrij, gelijk en samen, de zes sleutels, geld, eigendom, initiatief nemen, gemeenschapsvorming en besluitvorming. Samen werk en leer je op basis van gelijkheid, in een veilige sfeer waarin alles gezegd en onderzocht kan worden.
De opzet is overzichtelijk:
De leergang duurt twee jaar. Het eerste jaar kenmerkt zich door het verwerven van inzichten en het begrijpen van toepassingsmogelijkheden. De aandacht ligt daar meer op het ondernemen van binnen naar buiten. Het tweede jaar is gericht op het toepassen van verworven inzichten en het oefenen daarvan. De aandacht ligt dan meer op hoe je vanuit je ondernemerschap gaat samenwerken, en dat weer van buiten naar binnen brengt.
Voor wie?
Voorkennis is niet nodig. Wel vragen we dat je kunt reflecteren op je eigen denken en handelen, een verlangen of ontwikkelbehoefte hebt, en bereid bent om bij te dragen aan een veilige en open groepssfeer.
Om te ontdekken of deze leergang bij je past, organiseren we oriëntatiedagen en intakegesprekken. Dit helpt jou én ons om helder te voelen of we samen een goede match zijn.
Jij en jouw onderneming als levendige organisatie.
De bedoeling voor het eerste jaar is om jouw eigen onderneming in zijn geheel te leren begrijpen: hoe zij een lichaam, ziel en geest heeft, en hoe zij deel uitmaakt van de werkelijkheid. Je gaat je eigen onderneming helder waarnemen en krijgt helderheid over jouw eigen scheppende kracht binnen dat geheel. Door middel van observatie, reflectie en oefening ontdek je de verbinding tussen hoofd, hart en handen. In bullets:
Jouw onderneming en levendige samenwerkingen als één geheel!
In het tweede jaar staat de realiteit van jouw eigen onderneming centraal. Je leert hoe de principes van vrij, gelijk en samen niet alleen als innerlijke behoeften werken, maar ook als organiserende principes in alle samenwerkingen die je aangaat en de samenleving als geheel. Door middel van oefeningen en onderzoek ontdek je wat er nodig is om levengevende structuren te creëren, die helpen een gezonde economie vorm te geven. Dit jaar wordt afgesloten met een presentatie van een dit jaar behandeld onderwerp aan genodigde derden. In bullets:
Na afronding van de tweejarige, nodigen we je uit om je voor een jaar te verbinden aan onze oefen-gemeenschap. Daar is er gelegenheid tot levendig onderzoek naar hoe de zes sleutels in de praktijk tot uitdrukking komen, kun je gefaciliteerd worden in het bronwerk voor je eigen onderneming, zijn er mogelijkheden om je eigen midden te oefenen, en nog veel meer.
Hieronder staan de vier scenario’s op een rij, gebaseerd op wat er in Vrij, Gelijk & Samenleven en Het Vierde Scenario wordt beschreven:
Het kapitalistische scenario (Eerste Scenario)
Het socialistische scenario (Tweede Scenario)
Het gemengde scenario (Derde Scenario)
Het vrije scenario (Vierde Scenario)
Met deze vier scenario’s biedt Het Vierde Scenario een helder contrast tussen de bestaande maatschappelijke systemen en een toekomstgerichte, regeneratieve benadering.
Hier is een beknopte uitleg van de zes sleutels zoals deze aan bod komen voor Gelijk, Vrij, Samenwerken (naar het boek Vrij, Gelijk & Samenleven van Damaris Matthijsen):
Ik ben – Ondernemen vanuit de essentie
Waarde – Waardecreatie los van financiële dwang
Eigendom – Grond, arbeid en kapitaal in dienst van het geheel
Organisatie – Samenwerking op basis van gelijkwaardigheid
Relatie – Verbinding op basis van vertrouwen en openheid
Aarde – Samenwerking met de natuur in plaats van uitbuiting
Deze zes sleutels vormen samen een raamwerk voor het bouwen van een rechtvaardige, duurzame en menswaardige samenleving. Ze helpen zowel individuen als organisties en gemeenschappen om bewust en in harmonie met zichzelf, anderen en de Aarde te leven.
Wanneer de zes sleutels niet bewust en in verbinding worden toegepast, ontstaan schaduwsleutels. Deze kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdpatronen:
Angst (Schaduw van ‘Ik ben’)
Haat (Schaduw van ‘Waarde’)
Twijfel (Schaduw van ‘Eigendom’)
Dynamiek:
Wanneer angst, haat en twijfel de mens te veel beheersen, ontstaan er drie valse strategieën als manieren om ermee om te gaan. Deze schaduwen misvormen onze relatie tot Aarde, relatie en organisatie.
Valse overgave (Schaduw van ‘Aarde’)
Valse macht (Schaduw van ‘Relatie’)
Valse hoop (Schaduw van ‘Organisatie’)
De sleutel tot transformatie ligt in bewustwording en het nemen van verantwoordelijkheid:
Door de zes sleutels bewust en in verbinding toe te passen, kan een mens- en Aardewaardige samenleving ontstaan.
De Leergang Eigentijds Ondernemen begeleidt je op een diepgaande ontdekkingsreis naar hoe je als mens, met jouw unieke kwaliteiten en innerlijke kracht, kunt bijdragen aan een mens- en Aardewaardige samenleving. Dit vraagt niet alleen om het ontwikkelen van de zes sleutels, maar ook om het doorzien en transformeren van de schaduwsleutels die je daarvan kunnen afhouden.
Door middel van deze zes sleutels leer je:
De Leergang Samenlevenskunst helpt je niet alleen de zes sleutels te begrijpen, maar ze ook te leven, door actief te werken aan het doorzien en transformeren van de schaduwen die ze kunnen blokkeren.
Je groeit uit tot een Samenlevenskunstenaar: iemand die vanuit liefde en vertrouwen niet alleen persoonlijke, maar ook maatschappelijke vernieuwing belichaamt en realiseert.
Er is plaats voor 2 x 12 deelnemers.
Locatie Community Overvloed in Utrecht: maandagen in 2025: 1 september, 6 oktober, 3 november, 1 december. Maandagen in 2026: 5 januari, 2 februari, 2 maart, 30 maart, 4 mei, 1 juni.
Locatie Centrum voor Geluk in Raalte: data nader te bepalen
* Economy Transformers is vrijgesteld van BTW. Alle prijzen zijn exclusief lunch (zelf meenemen), inclusief koffie, thee en lekkers. De prijs mag nooit een reden zijn om niet deel te nemen, kom in gesprek als het een probleem vormt
wat ontvang je hiervoor:
Ik maak de intenties van ondernemen en samenwerken beleefbaar en begeleid ze naar praktische vormen.
Heel mijn leven heeft het verlangen om te leven vanuit mijn pure natuur, mijn gezonde ik, centraal gestaan.
Economy Transformers Academy is CRKBO-geregistreerd. Dit betekent dat we voldoen aan kwaliteitseisen op het gebied van kort beroepsonderwijs.
Onze registratie garandeert dat we zorgvuldig, betrouwbaar en transparant handelen, en dat onze opleidingen aansluiten bij de behoeften van onze deelnemers. Hiernaast lichten we de kwaliteitseisen stap voor stap toe, zodat je je een beeld kunt vormen van de reis naar de Leergang Samenlevenskunst en er doorheen
En je hebt de boeken Vrij, Gelijk & Samenleven van Damaris Matthijsen en Het Vierde Scenario van Jac Hielema al gelezen en alle podcasts al beluisterd. Dan kun je je aanmelden voor een ontmoetingsavond Economy Transformers komt naar je toe of een Oriëntatiedag Leergang Samenlevenskunst. Om kennis te maken met de docenten hun werkwijze en potentiële mede-deelnemers.
Je bent van harte welkom om jezelf in te brengen met alle vragen en antwoorden die je hebt. Je kunt altijd contact opnemen met Jac Hielema, zie: contact.
Dan maak je een afspraak met Jac Hielema voor een één-op-één intake gesprek.
Tijdens dat gesprek maken we nader kennis met elkaar en spreken we de Verbintenis door die je vooraf krijgt toe gemaild, zie: Verbintenis.
Tijdens het gesprek vraagt Jac Hielema of je bereid bent te voldoen aan de deelname voorwaarden, artikel 24. Maar daarover straks meer.
Eerst nog even dit:
Tijdens de Leergang Samenlevenskunst leer je onder andere de zogenoemde Zes Sleutels van transitie kennen, heel verhaal. Naast dat je elk jaar opnieuw je eigen leerdoelen kunt stellen waar de docenten hun lessen op afstemmen, zijn er ook algemene leerdoelen van de Leergang Samenlevenskunst. Dit zijn ze aan de hand van die zes sleutels:
Algemeen leerdoel van de Leergang Samenlevenskunst
De Leergang Samenlevenskunst begeleidt je op een diepgaande ontdekkingsreis naar hoe je als mens, met jouw unieke kwaliteiten en innerlijke kracht, kunt bijdragen aan een mens- en Aardewaardige samenleving. Door middel van de zes sleutels leer je:
De Leergang helpt je deze zes sleutels niet alleen te begrijpen, maar ze ook te leven. Je groeit uit tot een Samenlevenskunstenaar: iemand die vanuit liefde en vertrouwen zowel persoonlijke als maatschappelijke vernieuwing belichaamt en realiseert.
Voorkennis op wat voor vlak dan ook is niet nodig. Uitgangspunt is iedere keer weer de mens zoals hij of zijn hier en nu is, inclusief haar/zijn gedachten en gevoelens, in de werkelijkheid zoals die hier en nu is. Niet meer en niet minder. Wel wordt elke deelnemer gevraagd te voldoen aan de volgende voorwaarden:
Dit zijn de deelnemersvoorwaarden:
Deelnemer verklaart dat hij/zij:
a. bereid is te reflecteren op zijn/haar eigen denken en handelen,
b. een verlangen voelt om één of meerdere idealen helder te krijgen en alleen of samen met anderen te verwerkelijken,
c. bereid te zijn om samen met mededeelnemers een veilige bedding te vormen waarin alles onderzocht, besproken, bevraagd, benoemd en gedaan kan worden wat nodig is om bovenstaande doelen te verwerkelijken.
Deelnemer dient bekend te zijn met de klachtenregeling:
De klachtenregeling is hier te vinden: klachtenregeling. En is gebaseerd op het uitgangspunt: we komen er samen uit en anders zoeken we iemand die we allebei vertrouwen en vragen haar/hem om te fungeren als bemiddelaar.
Deelnemer mag vertrouwen op de vertrouwelijkheidsclausule:
Alles wat wordt besproken tijdens het intakegesprek, de lessen, de tussentijdse gesprekken, de gesprekken tijdens oefeningen en het evaluatiegesprek, kan worden gedeeld met derden. Hierbij wordt nadrukkelijk gevraagd om integer en met discretie te spreken over alle betrokkenen en situaties.
De docenten en assistenten wisselen liefdevol en zorgvuldig hun waarnemingen en ervaringen met en over de deelnemers uit. Dit gebeurt met het doel een steeds beter inzicht te krijgen in de leerbehoeften en -capaciteiten van elke deelnemer, zodat de begeleiding daar zo goed mogelijk kan worden afgestemd.
Hoe zorgen we met elkaar voor een veilige sfeer tijdens de lessen?
Tijdens de lessen, en eigenlijk op elke bijeenkomst van Economy Transformers houden we ons aan de volgende richtlijnen:
Veiligheidsrichtlijnen voor de Leergang Samenlevenskunst:
1. Ik ben
2. Waarde
3. Eigendom
4. Organisatie
5. Relatie
6. Aarde
Slot
Wij zijn ons ervan bewust dat perfectie niet bestaat en dat we soms van deze richtlijnen zullen afwijken. Dit zien we niet als een falen, maar als een kans om te leren en vergeving te beoefenen, zowel voor onszelf als voor elkaar. Samen werken we aan een veilige en inspirerende omgeving waarin ieder tot zijn of haar recht kan komen.
Tijdens het intake gesprek bespreken we ook de prijs. In het eerste jaar kan Iedereen kiezen tussen drie prijzen. En als de juiste prijs daar niet tussen zit, kunnen we nog weer andere afspraken maken.
De totstandkoming van de prijs voor het tweede- en derde jaar is onderdeel van het proces.
Je kunt de prijs voor de Leergang in één, twee of drie termijnen betalen.
We kunnen ook ter plekke een andere betalingsregeling afspreken. Wel streven we naar een juiste balans tussen geven en nemen.
Gedurende het schooljaar 2025/2026 verzorgen Damaris Matthijsen en Jac Hielema alweer voor het tiende jaar een Leergang Samenlevenskunst. Met andere woorden: zij leveren al tien opeenvolgende jaren zonder onderbreking. Zij nemen de volle verantwoordelijkheid op zich voor de kwaliteit van de Leergang. Regelmatig wordt er geëvalueerd, formeel en informeel. Alle kritiek, tips, vragen, opmerkingen en voorstellen worden serieus genomen en meegenomen in de verdere ontwikkeling van de Leergang Samenlevenskunst. Echter de besluiten worden gemaakt door Jac en Damaris, die ze altijd zullen onderbouwen en toelichten indien gewenst.
Ook als je na het intake-gesprek nog niet zeker weet of je in wil stappen en mee wil doen, kun je in ieder geval deelnemen aan de eerste bijeenkomst. Na de eerste bijeenkomst vragen we je om een besluit te nemen. Zodat we tijdens de tweede bijeenkomst een vaste groep hebben gevormd, waarin we het jaar zullen doen.
Vanzelfsprekend kan een ieder om allerlei redenen altijd besluiten om toch weer uit te stappen. Tot en met de vijfde bijeenkomst krijg je een deel van het collegegeld terug.
Heb je nog vragen of wil je nog iets delen? Dat kan door te mailen naar Jac Hielema: jac@economytransformers.nl of te hem te bellen: 06-14687873
Lieve groet,
Damaris & Jac
Alle informatie die we verstrekken is altijd waarheidsgetrouw en accuraat. Mocht je vragen hebben of iets willen delen, je kunt altijd bellen of mailen. Vóór je je inschrijft voor de Leergang Eigentijds Ondernemen raden we je aan om de oriëntatiedag te doen. Als je overweegt om in te stappen, doen we ook een intake-gesprek. Ook tijdens Leergang Eigentijds Ondernemen kun je altijd bellen of mailen of een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek. Alles wat we bespreken blijft altijd onder ons.
Alle docenten zijn leven wat ze doceren, zijn dus ervaringsdeskundig op hun vakgebied en bovendien zijn ze altijd aanspreekbaar.
Van te voren, tijdens en na de Leergang Eigentijds Ondernemen is helder wat docenten en deelnemers van elkaar kunnen verwachten. Er zijn intake-gesprekken, tussengesprekken en evaluatiegesprekken. Als er onduidelijkheden zijn, kan er altijd gebeld of gemaild worden.
Als je op deze link klinkt, vind je een voorbeeld van een Verbintenis voor de Leergang Eigentijds Ondernemen: Verbintenis.
De docenten staat voor de kwaliteit van hun lessen en zijn daarop aanspreekbaar. De deelnemers halen eruit wat ze erin stoppen. Hebben docenten het gevoel dat deelnemers er niet voldoende instoppen, dan zullen ze er liefdevol op aangesproken worden. Docenten en deelnemers gaan samen een weg in verbinding met zichzelf, elkaar en het geheel.
Het doel van alle opleidingen en trainingen van Economy Transformers is handvatten aanreiken waarmee deelnemers zichzelf maatschappelijk tot bloei kunnen brengen om het geheel mooier, beter, waarder te maken. Iedereen helpt elkaar daarbij. Het leven zelf is de examinator. Omdat we elkaar waarnemen tijdens het proces zullen we elkaar op tijd motiveren, stimuleren, ter zijde staan. Als Economy Transformers zullen we nooit toetsen of examineren. Wel vragen we de deelnemers regelmatig hun ontwikkeling te presenteren.
Klik hier voor de klachtenregeling: klachtenregeling.
Economy Transformers
Emile Durkheimweg 171
1349 CE Almere
info@economytransformers.nl
036-5260767
ECONOMY TRANSFORMERS IS CRKBO GEREGISTREERD.