Leergang Samenlevenskunst

"Als een prachtige, authentieke, levensechte opleiding waar persoonlijke ontwikkeling vanuit verbinding met de samenleving centraal staat. Ik houd van de manier waarop de opleiding en de opleiders zelf ook mogen ontdekken en groeien, dat niet alles vaststaat, dat je serieus genomen wordt, dat je onderdeel bent van de opleiding. Dus niet alleen komt halen maar ook brengen. Het is wat onconventioneel, maar het voelt zo kloppend." - Gina van den Berg

Toe aan een nieuwe samenleving en economie?

Voel je ook een diep verlangen naar een mens- en Aarde-waardige samenleving? Met een cultuur waarin alle mensen zonder uitzondering zichzelf kunnen zijn? En een economie waarin de gezamenlijk geproduceerde koek eerlijk wordt verdeeld? “Een onbereikbaar ideaal?”, vraag je je misschien af. Of een reële mogelijkheid waaraan iedereen, ongeacht oorsprong, levensovertuiging, sekse, geaardheid of huidskleur, direct mee aan de slag kan? Kom en ontdek het tijdens de Basisopleiding Samenlevenskunst.

Voor wie is het?

Voor iedereen die streeft naar een menswaardige economie en samenleving, of dat nu met een partner is in een huishouden, collega’s in een bedrijf of organisatie, initiatief- of ondernemer, gelijkgestemden in een woon- en/of werkgemeenschap of als betrokken burger in de huidige maatschappij. Voorkennis op wat voor vlak dan ook is niet nodig, uitgangspunt ben jij zoals je hier en nu bent.

Wat bieden we?

We bieden een gevarieerd (ervaringsgericht) programma (op basis van het zo-binnen/zo-buiten-principe) waarin je door middel van experimenten en oefeningen kunt ervaren hoe je deel uitmaakt van een levendige en zichzelf voortdurend omvormende (sociale) werkelijkheid, wat je werk- en levensdoelen in die werkelijkheid zijn en hoe je die op een sociaal vernieuwende en economie omvormende manier kunt realiseren.

Hoe werkt het?

Je onderzoekt hoe je binnenwereld samenhangt met de uiterlijke (sociale) werkelijkheid, je experimenteert met je intuïtie, je maakt je eigen werk- en levensdoelen helder, je werkt en leert samen op basis van gelijkwaardigheid, je verdiept je op een liefdevolle manier in geld en het nemen van besluiten. Steeds een dag per maand, tien vrijdagen in een jaar, na het eerste jaar kijk je of, en zo ja, hoe je verder wilt.

“Sinds ik de Opleiding Samenlevenskunst deed, voel ik een (tot nu toe onbekende) aangename rust in mij en vertrouw ik op mijn intuïtie. Ik ervaar het als volgt: altijd voelde ik me een beetje een doler in de-grote-mensen-wereld, had het gevoel dat iedereen bij de geboorte een handleiding meekreeg en ik was vergeten. Hoe ik me moest gedragen, wist ik niet goed. Ik paste allerlei “jasjes” die ik goed bij anderen vond staan. Maar als ik ze droeg, voelde ik me daar toch niet zo prettig bij, of het was alleen maar leuk voor een bepaalde periode. En dan zag ik weer een ander jasje. Deze manier van ontdekken is voorbij! Nu ontwerp ik mijn eigen jas! Van binnenuit is er nu een stem die zich steeds meer durft te laten horen. Daarmee kleur ik mijn eigen stof. En ook al is de jas nog lang niet af, misschien wordt hij dat zelfs wel nooit, ik ben er zo blij mee: hij zit als gegoten.” – Marleen Rumph

Wat leer je?

in het eerste jaar:

 • helderheid met betrekking tot uitgangspunten en vorm van de huidige samenleving en economie,
 • perspectief op uitgangspunten en vorm van een toekomstige mens- en Aarde-waardige economie en samenleving,
 • vertrouwen op je eigen waarnemen en denken (intuïtie),
 • met heel je lichaam (je hart én je buik) denken en handelen,
 • bewegen tussen vrij (individualiteit) en samen (die ene wereldwijde economie),
 • je eigen levens-, werk- en leerdoelen kennen,
 • omgaan met angst/moed, haat/liefde en twijfel/zekerheid.

in het tweede jaar:

 • helderheid met betrekking tot de werking van het huidige geldsysteem,
 • perspectief op een toekomstige mens- en Aarde-waardig geldsysteem,
 • het vinden van een gezonde relatie en omgang met geld,
 • rust en overzicht met betrekking tot besluitvorming, zowel persoonlijk als binnen organisaties,
 • je eigen levens-, werk- en leerdoelen vervullen in een vorm die bij je past.

Na de Basisopleiding Samenlevenskunst kun je het Start-up programma doen om jouw ding in de wereld te zetten respectievelijk jouw bijdrage te leven aan de vorming van wat wij noemen een vrij-gelijk-samenleving. Tijdens de Start-up vorm je een werkgemeenschap (praktijkgroep) van mensen die elkaar helpen hun levens- en werkdoelen te verwerkelijken.

Locaties:

Waalbandijk 8

4064 CB  Varik

0344-605641

In het Veerhuis, Varik, vinden de bijeenkomsten plaats op de volgende vrijdagen en één zaterdag: 15 september, 13 & zaterdag 14 oktober, 10 november, 8 december, 12 januari 2024, 9 februari, 8 maart, 5 april, 17 mei en 14 juni.

Bouwstraat 55

3572 SP  Utrecht

030-2723455

In ZIMIHC, Utrecht, vinden de bijeenkomsten plaats op de vrijdagen en één zaterdag: 22 september, 20 & 21 zaterdag oktober, 17 november, 15 december, 19 januari 2024, 16 februari, 15 maart, 12 april, 24 mei en 21 juni

Economy Transformers

Hoe zien de dagen er praktisch uit?

verzorgd door Damaris Matthijsen, Jac Hielema & Jennifer Benson *

 • 09.30 uur ontvangst met koffie/thee en lekkers
 • 10.00 uur – 13.00 uur ochtendprogramma
 • 13.00 uur lunch
 • 14.00 uur – 17.00 uur middagprogramma
 • 17.30 uur avondmaaltijd (niet altijd)
 • 19.00 uur – 21.00 uur avondprogramma (niet altijd)

Daarnaast de dagen systemisch werk!

verzorgd door Jaron Reisman *

 • 09.30 uur ontvangst met koffie/thee en lekkers
 • 10.00 uur – 13.00 uur ochtendprogramma
 • 13.00 uur lunch
 • 14.00 uur – 17.00 uur middagprogramma

Data van de bijeenkomsten 2023/2024

In ZIMIHC, Utrecht, op de vrijdagen: 22 september, 20 & 21 zaterdag oktober, 17 november, 15 december, 19 januari 2024, 16 februari, 15 maart, 12 april, 24 mei en 21 juni

Investering*

de eerstejaars betalen een vast bedrag:

 • € 1500,– voor studenten en mensen met een uitkering,
 • € 2500,– voor mensen met een kleinere beurs,
 • € 3500,– voor mensen met een grotere beurs.

de tweedejaars bepalen zelf hun prijs:

Het bepalen van een juiste prijs voor het tweede jaar van de Basisopleiding is onderdeel van het proces tijdens de module Geld en Besluitvorming.

* Economy Transformers is vrijgesteld van BTW. Alle prijzen zijn inclusief avondmaaltijden tijdens de bijeenkomsten, exclusief lunch. De prijs mag nooit een reden zijn om niet deel te nemen. 

de trainers *

Damaris Matthijsen

De rode draad in mijn leven is het vinden van structuren die het menselijk en natuurlijk leven mogelijk maken.

Jac Hielema

Ik verdiep me in het geldsysteem, maatschappelijke vormen en de mens als schepper van de samenleving.

Jaron Reisman

Rijke momenten verzamelen in samenzijn met anderen, dat vind ik het mooiste wat er is.

Jennifer Benson

Ik wil de ziel van een onderneming zichtbaar maken en belichamen in gezonde werkvormen.